ßßß Cookit - przepis na Tort Wuzetka

Tort Wuzetka

nazwa

Wykonanie

Znana wszystkim, delikatna wuzetka.
Zazwyczaj podawana w kształcie kostki, taka jest najpopularniejsza.
U mnie jednak, upieczona w tortownicy, na rodzinnej uroczystości wcieliła się w rolę tortu :)
Eleganckie ciasto na elegancką imprezę :)
Składniki:
Ciasto:
6 jajek
150 g drobnego cukru do wypieków
115 g mąki pszennej
25 g kakao
40 g masła, roztopionego i wystudzonego
Masa śmietankowa:
500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie*)
Polewa czekoladowa:
60g czekolady mlecznej
60g czekolady gorzkiej
40g masła
łyżka mleka
Dodatkowo:
dżem wiśniowy
biała czekolada ( do dekoracji )
łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Mąkę i kakao przesiewamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z połową cukru na jasny, puszysty krem, a białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec resztę cukru.
Do ubitych białek, dodajemy krem z utartych żółtek i delikatnie mieszamy ( łyżką ).
Do masy delikatnie dodajemy przesianą mąkę z kakao, wlewamy masło i bardzo delikatnie mieszamy.
Boki tortownicy, o średnicy 23 cm smarujemy masłem, na dnie wykładamy papier do pieczenia.
Gotową masę delikatnie wlewamy do formy i pieczemy w 180st. przez około 25-30 minut.
Wystudzone ciasto przekrawamy na 2 równe części.
Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody, lekko studzimy.
Kremówkę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder i żelatynę.
Masło roztapiamy w małym garnku z mlekiem. Odstawiamy z gazu, dodajemy posiekane, lub połamane na mniejsze kawałki czekolady. Czekamy do roztopienia, mieszając od czasu do czasu.
Na paterze układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy dżemem ( ja zużyłam pół słoiczka ).
Na dżem, nakładamy ubitą kremówkę i wyrównujemy.
Przykrywamy kolejnym blatem, nasączając go lekko wodą z sokiem z cytryny.
Z wierzchu polewamy równo polewą czekoladową. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Ozdabiamy dowolną techniką :)
Źródło przepisu: Wuzetka
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/tort-wuzetka