Wykonanie
Znana wszystkim, delikatna wuzetka.Zazwyczaj podawana w kształcie kostki, taka jest najpopularniejsza.U mnie jednak, upieczona w tortownicy, na rodzinnej uroczystości wcieliła się w rolę
tortu :)Eleganckie ciasto na elegancką imprezę :)Składniki:Ciasto:6
jajek150 g drobnego
cukru do wypieków115 g
mąki pszennej25 g
kakao40 g
masła, roztopionego i wystudzonegoMasa śmietankowa:500 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 łyżeczki
cukru pudru2 łyżeczki
żelatyny (opcjonalnie*)
Polewa czekoladowa:60g
czekolady mlecznej60g
czekolady gorzkiej40g
masłałyżka
mlekaDodatkowo:
dżem wiśniowybiała czekolada ( do dekoracji )łyżka
soku z cytrynyPrzygotowanie:
Mąkę i
kakao przesiewamy.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Żółtka ucieramy z połową
cukru na jasny, puszysty krem, a
białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec resztę
cukru.Do ubitych
białek, dodajemy krem z utartych
żółtek i delikatnie mieszamy ( łyżką ).Do masy delikatnie dodajemy przesianą
mąkę z
kakao, wlewamy
masło i bardzo delikatnie mieszamy.Boki tortownicy, o średnicy 23 cm smarujemy
masłem, na dnie wykładamy papier do pieczenia.Gotową masę delikatnie wlewamy do formy i pieczemy w 180st. przez około 25-30 minut.Wystudzone ciasto przekrawamy na 2 równe części.
Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej
wody, lekko studzimy.Kremówkę ubijamy, pod koniec dodając
cukier puder i
żelatynę.
Masło roztapiamy w małym garnku z
mlekiem. Odstawiamy z gazu, dodajemy posiekane, lub połamane na mniejsze kawałki
czekolady. Czekamy do roztopienia, mieszając od czasu do czasu.Na paterze układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy
dżemem ( ja zużyłam pół słoiczka ).Na
dżem, nakładamy ubitą kremówkę i wyrównujemy.Przykrywamy kolejnym blatem, nasączając go lekko
wodą z sokiem z
cytryny.Z wierzchu polewamy równo
polewą czekoladową. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.Ozdabiamy dowolną techniką :)
Źródło przepisu: WuzetkaKategorie: