Wykonanie
Ciasto podwójnie
czekoladowe, składające się z dwóch blatów
czekoladowych: ciemnego i jasnego, przełożone grubą warstwą słodkiego
kremu czekoladowego. Z lekką
kawową nutą. Ozdobione lasem Malteserów. Ciasto u dzieci, niezależnie od wieku, wywołuje natychmiastowy efekt 'wow' i uśmiech na twarzy :-). Ciekawy efekt można również osiągnąć dekorując ciasto Malteserami w białej
czekoladzie. Polecam, na Dzień Dziecka lub na urodzinki maluszków :-).50 g
gorzkiej czekolady50 g
masła50 g drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka50 g
mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W garnuszku roztopić
masło, dodać posiekaną
czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia.W misie miksera ubić
jajka (w całości) z
cukrem (końcówką do ubijania
białek), na gęstą, jasną i puszystą pianę. Wlewać strużką
czekoladę z
masłem, następnie ekstrakt, cały czas ubijając. Dodać
mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką.Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.50 g
białej czekolady50 g
masła50 g drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka50 g
mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W garnuszku roztopić
masło, dodać posiekaną
czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia.W misie miksera ubić
jajka (w całości) z
cukrem (końcówką do ubijania
białek), na gęstą, jasną i puszystą pianę. Wlewać strużką
czekoladę z
masłem, następnie ekstrakt, cały czas ubijając. Dodać
mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką.Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Krem z
mlecznej czekolady i
kawy:500 ml
śmietany kremówki 36%1 łyżka
kawy zbożowej350 g
mlecznej czekolady, posiekanej2 łyżki
cukru pudruW garnuszku podgrzać
śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać
cukier,
kawę i wymieszać. Dodać posiekaną
czekoladę, odstawić do jej roztopienia, co pewien czas mieszając. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin (całą noc).Przed samym przełożeniem
tortu ubić (końcówkami do ubijania
białek) do otrzymania gęstego kremu, uważając, by go nie 'przebić' (zwarzyłby się natychmiast).Dodatkowo:4 opakowania Malteserów (ok. 120 g każde opakowanie)WykonanieNa paterze ułożyć ciemny blat, posmarować grubą warstwą
kremu czekoladowego. Przykryć jasnym blatem. Wierzch i boki grubo posmarować kremem. Ozdobić Malteserami przyklejając je do kremu jeden obok drugiego.Schłodzić.Smacznego :-).