ßßß
50 g gorzkiej czekolady50 g masła50 g cukru pudru2 duże jajka50 g mąki pszennej0,5 łyżeczki proszku z prawdziwej wanilii1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaSkładniki na biszkopt czekoladowy jasny:
50 g białej czekolady50 g masła50 g cukru pudru2 duże jajka50 g mąki pszennej0,5 łyżeczki proszku z prawdziwej wanilii1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem:
500ml śmietany kremówki 30%1 łyżeczka kawy zbożowej350 g mlecznej posiekanej czekolady2 łyżki cukru pudruopakowanie czekoladowych kulek z biedronki (Rido)Robienie tortu rozpoczynamy od przygotowania kremu, ponieważ musi on odstać w lodówce ok 12 (najlepiej zostawić na całą noc w lodówce). Do rondelka lub garnuszka wlewamy śmietanę kremówkę, podgrzewamy aż zacznie wrzeć i zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy cukier, kawę i całość mieszamy. Dodajemy posiekaną jak najdrobniej czekoladę i odstawiamy do całkowitego rozpuszczenia, co chwile mieszając. Tak przygotowany krem wkładamy do lodówki. Przed przełożeniem nim tortu należy go miksować, aż do otrzymania gęstego kremu.Czas na upieczenie spodów biszkoptowych, jednego jasnego i jednego ciemnego. Ich wykonanie jest takie same, różnią się tylko jednym składnikiem: białą lub ciemną czekoladą. My piekłyśmy oba spody równocześnie. Najpierw roztapiamy w rondelku masło, dodajemy do niego posiekaną (lub połamaną na małe kawałki) czekoladę i mieszamy, aż się całkowicie nie roztopi (trzeba uważać by do rondelka nie dostała się woda bo wtedy czekolada się zsiądzie). Następnie odstawiamy do przestudzenia. W następnej kolejności miksujemy jajka wraz z cukrem na gęstą/puszystą pianę, dodajemy do niej przestudzoną czekoladę z masłem (najlepiej wlewać powoli małym strumieniem) oraz wanilię. Mase cały czas miksujemy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia wsypujemy (najlepiej partiami) do przygotowanej masy i delikatnie mieszamy, tak by masa nie straciła swojej puszystości. Drugie ciasto przygotowujemy tak samo, zmieniamy tylko czekoladę. Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni i pieczemy 25 minut.Po ostudzeniu spodów biszkoptowych zostaje nam już tylko zrobienie tortu. Kładziemy ciemny spód, smarujemy kremem, następnie jasny i całość smarujemy grubą warstwa kremu. Nie zapominamy o bokach. Na tak przygotowane ciasto kładziemy czekoladowe kuleczki, tak gęsto jak się da. Smacznego :)





przepis zaczerpnięty ze strony mojewypieki.com.