Wykonanie
Składniki na
biszkopt czekoladowy ciemny:
50 g
gorzkiej czekolady50 g
masła50 g
cukru pudru2 duże
jajka50 g
mąki pszennej0,5 łyżeczki proszku z prawdziwej
wanilii1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na
biszkopt czekoladowy jasny:
50 g
białej czekolady50 g
masła50 g
cukru pudru2 duże
jajka50 g
mąki pszennej0,5 łyżeczki proszku z prawdziwej
wanilii1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem:
500ml
śmietany kremówki 30%1 łyżeczka
kawy zbożowej350 g
mlecznej posiekanej
czekolady2 łyżki
cukru pudruopakowanie
czekoladowych kulek z biedronki (Rido)Robienie
tortu rozpoczynamy od przygotowania kremu, ponieważ musi on odstać w lodówce ok 12 (najlepiej zostawić na całą noc w lodówce). Do rondelka lub garnuszka wlewamy
śmietanę kremówkę, podgrzewamy aż zacznie wrzeć i zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy
cukier,
kawę i całość mieszamy. Dodajemy posiekaną jak najdrobniej
czekoladę i odstawiamy do całkowitego rozpuszczenia, co chwile mieszając. Tak przygotowany krem wkładamy do lodówki. Przed przełożeniem nim
tortu należy go miksować, aż do otrzymania gęstego kremu.Czas na upieczenie
spodów biszkoptowych, jednego jasnego i jednego ciemnego. Ich wykonanie jest takie same, różnią się tylko jednym składnikiem: białą lub ciemną
czekoladą. My piekłyśmy oba
spody równocześnie. Najpierw roztapiamy w rondelku
masło, dodajemy do niego posiekaną (lub połamaną na małe kawałki)
czekoladę i mieszamy, aż się całkowicie nie roztopi (trzeba uważać by do rondelka nie dostała się
woda bo wtedy
czekolada się zsiądzie). Następnie odstawiamy do przestudzenia. W następnej kolejności miksujemy
jajka wraz z
cukrem na gęstą/puszystą pianę, dodajemy do niej przestudzoną
czekoladę z
masłem (najlepiej wlewać powoli małym strumieniem) oraz
wanilię. Mase cały czas miksujemy.
Mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia wsypujemy (najlepiej partiami) do przygotowanej masy i delikatnie mieszamy, tak by masa nie straciła swojej puszystości. Drugie ciasto przygotowujemy tak samo, zmieniamy tylko
czekoladę. Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni i pieczemy 25 minut.Po ostudzeniu
spodów biszkoptowych zostaje nam już tylko zrobienie
tortu. Kładziemy ciemny spód, smarujemy kremem, następnie jasny i całość smarujemy grubą warstwa kremu. Nie zapominamy o bokach. Na tak przygotowane ciasto kładziemy
czekoladowe kuleczki, tak gęsto jak się da. Smacznego :)
przepis zaczerpnięty ze strony mojewypieki.com.