ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Składniki na biszkopt czekoladowy ciemny:
50 g gorzkiej czekolady
50 g masła
50 g cukru pudru
2 duże jajka
50 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku z prawdziwej wanilii
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na biszkopt czekoladowy jasny:
50 g białej czekolady
50 g masła
50 g cukru pudru
2 duże jajka
50 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku z prawdziwej wanilii
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
500ml śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka kawy zbożowej
350 g mlecznej posiekanej czekolady
2 łyżki cukru pudru
opakowanie czekoladowych kulek z biedronki (Rido)
Robienie tortu rozpoczynamy od przygotowania kremu, ponieważ musi on odstać w lodówce ok 12 (najlepiej zostawić na całą noc w lodówce). Do rondelka lub garnuszka wlewamy śmietanę kremówkę, podgrzewamy aż zacznie wrzeć i zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy cukier, kawę i całość mieszamy. Dodajemy posiekaną jak najdrobniej czekoladę i odstawiamy do całkowitego rozpuszczenia, co chwile mieszając. Tak przygotowany krem wkładamy do lodówki. Przed przełożeniem nim tortu należy go miksować, aż do otrzymania gęstego kremu.
Czas na upieczenie spodów biszkoptowych, jednego jasnego i jednego ciemnego. Ich wykonanie jest takie same, różnią się tylko jednym składnikiem: białą lub ciemną czekoladą. My piekłyśmy oba spody równocześnie. Najpierw roztapiamy w rondelku masło, dodajemy do niego posiekaną (lub połamaną na małe kawałki) czekoladę i mieszamy, aż się całkowicie nie roztopi (trzeba uważać by do rondelka nie dostała się woda bo wtedy czekolada się zsiądzie). Następnie odstawiamy do przestudzenia. W następnej kolejności miksujemy jajka wraz z cukrem na gęstą/puszystą pianę, dodajemy do niej przestudzoną czekoladę z masłem (najlepiej wlewać powoli małym strumieniem) oraz wanilię. Mase cały czas miksujemy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia wsypujemy (najlepiej partiami) do przygotowanej masy i delikatnie mieszamy, tak by masa nie straciła swojej puszystości. Drugie ciasto przygotowujemy tak samo, zmieniamy tylko czekoladę. Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni i pieczemy 25 minut.
Po ostudzeniu spodów biszkoptowych zostaje nam już tylko zrobienie tortu. Kładziemy ciemny spód, smarujemy kremem, następnie jasny i całość smarujemy grubą warstwa kremu. Nie zapominamy o bokach. Na tak przygotowane ciasto kładziemy czekoladowe kuleczki, tak gęsto jak się da. Smacznego :)
przepis zaczerpnięty ze strony mojewypieki.com.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/06/tort-czekoladowy.html