Wykonanie
Przepis zalega już w moich zbiorach od dawien, dawna ale skoro wielkanocne to czekałam do Wielkanocy aby je wypróbować ;). Jeśli jeszcze nie wiecie co upiec lub macie mało czasu a coś chodzi Wam po głowie przygotowania czegoś jeszcze to będzie święta alternatywa. Na pewno nie pożałujecie. Babeczki są wprost wyśmienite. Ich się nie je, nimi człowiek się delektuje. Puszyste, miękkie, cudownie
czekoladowe w środku. Proponujęod razu zrobić podwujną porcję bo szybko znikają :) Przepis z bloga Moje Wypieki .
Składniki : ( na 9 babeczek )110 g miękkiego
masła80 g drobnego
cukru110 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2
jajka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego100 g posiekanej
czekolady lub
chipsów czekoladowych120 ml
śmietanki kremówki + 1 łyżka
cukru pudru ( użyłam
bitej śmietany w sprayu )
Mąkę,
cukier,
masło, proszek,
jajka, ekstrakt miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy
czekoladę i mieszamy za pomocą
łopatki lub łyżki. Masę nakładamy do foremek do 2/3 wysokości. Pieczemy 20 min. w temp. 180 °C.Kremówkę ubijamy z 1 łyżką
cukru pudru. Gdy babeczki ostygną dekorujemy środek
bitą śmietaną.Smacznego :)Przepis bierze udział w akcji : Ekspresowo w kuchni, Wielkanocne smaki, Tylka ścianka.