Wykonanie
Sezon na
gruszki w pełni! Nie może więc zabraknąć ciasta z tymi smacznymi i soczystymi
owocami.Jakiś czas temu przeglądając lekturę o tematyce kulinarnej zaineresował mnie ciekawy i łatwy przepis na ciasto z
gruszkami w czasopiśmie Przyjaciółka poleca "Ciasta i desery z
owocami" nr 7/2010. Jak to się u mnie często zdarza nieznacznie zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań.Przepis jest na małą formę, ciasto jest dość cienkie, ale dzięki temu bardziej subtelne w smaku. Takie mi bardziej smakuje :)Jeżeli jednak lubimy sobie pojeść warto podwoić składniki i upiec w dużej formie 28x40 cm.Ciasto
czekoladowe z
gruszkami i
bitą śmietaną jest szybkie w wykonaniu, lekkie i bardzo smaczne. Polecam :)
Składniki ciasta * (na formę o wym. 23x32cm):3
jajka100 g miękkiego
masła¾ szklanki
cukru1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao3 dojrzałe
gruszki½ tabliczka startej
czekolady mlecznejponadto :1 szklanka dobrze schłodzonej
śmietany kremówki½ - 1 łyżka
cukru pudru do
bitej śmietany (opcjonalnie)ok. ½ tabliczki startej
czekolady mlecznej* Wszystkie składniki ucieranego ciasta powinny
mieć temperaturę pokojową, aby zapobiec tzw. zważeniu się ucieranej masy.Wykonanie :
Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki.
Masło ucieramy na krem z
cukrem. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym
jajku, a następnie
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Całość ucieramy do chwili, aż składniki dokładnie połączą się.Około połowę ciasta wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy po całym dnie. Do pozostałej części ciasta dodajemy
kakao, połowę startej na wiórki
czekolady, dokładnie mieszamy i wykładamy równomiernie na jasnym cieście.
Gruszki kroimy na dość cienkie plasterki i układamy na wierzchu ciasta jak dachówki.Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, jeżeli tak, wyłączamy ogrzewanie. Trzymamy ciasto przy uchylonych drzwiczkach ok. 5 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia.Dobrze schłodzoną
śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy ewentualnie
cukier puder do smaku, mieszamy i wykładamy na wierzch ciasta. Pozostałą
czekoladę wiórkujemy np. obieraczką do warzyw bezpośrednio na
bitą śmietanę.
Polecam również :