ßßß Cookit - przepis na SZYBKIE CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI

SZYBKIE CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI

nazwa

Wykonanie

Sezon na gruszki w pełni! Nie może więc zabraknąć ciasta z tymi smacznymi i soczystymi owocami.
Jakiś czas temu przeglądając lekturę o tematyce kulinarnej zaineresował mnie ciekawy i łatwy przepis na ciasto z gruszkami w czasopiśmie Przyjaciółka poleca "Ciasta i desery z owocami" nr 7/2010. Jak to się u mnie często zdarza nieznacznie zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań.
Przepis jest na małą formę, ciasto jest dość cienkie, ale dzięki temu bardziej subtelne w smaku. Takie mi bardziej smakuje :)
Jeżeli jednak lubimy sobie pojeść warto podwoić składniki i upiec w dużej formie 28x40 cm.
Ciasto czekoladowe z gruszkami i bitą śmietaną jest szybkie w wykonaniu, lekkie i bardzo smaczne. Polecam :)
Składniki ciasta * (na formę o wym. 23x32cm):
3 jajka
100 g miękkiego masła
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3 dojrzałe gruszki
½ tabliczka startej czekolady mlecznej
ponadto :
1 szklanka dobrze schłodzonej śmietany kremówki
½ - 1 łyżka cukru pudru do bitej śmietany (opcjonalnie)
ok. ½ tabliczki startej czekolady mlecznej
* Wszystkie składniki ucieranego ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, aby zapobiec tzw. zważeniu się ucieranej masy.
Wykonanie :
Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki. Masło ucieramy na krem z cukrem. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość ucieramy do chwili, aż składniki dokładnie połączą się.
Około połowę ciasta wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy po całym dnie. Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao, połowę startej na wiórki czekolady, dokładnie mieszamy i wykładamy równomiernie na jasnym cieście.
Gruszki kroimy na dość cienkie plasterki i układamy na wierzchu ciasta jak dachówki.
Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, jeżeli tak, wyłączamy ogrzewanie. Trzymamy ciasto przy uchylonych drzwiczkach ok. 5 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy ewentualnie cukier puder do smaku, mieszamy i wykładamy na wierzch ciasta. Pozostałą czekoladę wiórkujemy np. obieraczką do warzyw bezpośrednio na bitą śmietanę.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2013/09/SZYBKIE-CIASTO-CZEKOLADOWE-Z-GRUSZKAMI.html