Wykonanie
Zawsze chciałam je przygotować na Mikołajki, nie zawsze udało się zdążyć ;-). Przecudowne kawałki brownie z
truskawką udekorowane tak, by przypominały czapki Mikołaja. Połączenie brownie z
truskawką jest wyborne, a na początku grudnia smakuje jak milion dolarów... jeśli tylko uda się Wam dostać prawdziwie pachnące i choć trochę smakujące latem
truskawki. Pokochacie je (a ciasto brownie znacie już z kubeczków z toffifee)!Składniki na 24 sztuki mini-brownie:100 g
gorzkiej czekolady, posiekanej100 g
masła2
jajka180 g drobnego
cukru do wypieków (lub mniej)100 g
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło umieścić w garnuszku, podgrzać, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do jej rozpuszczenia. Lekko przestudzić.Do naczynia wbić
jajka i dodać
cukier i rozmącić je rózgą kuchenną. Dodać przestudzoną
czekoladę i wymieszać rózgą kuchenną. Dodać
wanilię, przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników i powstania gładkiej mieszanki czekoladowej.Formę do mini-muffinów posmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną, nadmiar
mąki strzepać. Masę
czekoladową nałożyć do foremek na mini-muffiny nie więcej niż do 3/4 ich wysokości.Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut bez termoobiegu (jesli jest taka możliwość). Mini brownies powinny wyrosnąć i lekko popękać. Wyjąć z piekarnika, odłożyć do wystudzenia w formie, następnie ostrożnie podważyć widelcem i wyjąć na kratkę.Ponadto:24
truskawki300 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 łyżeczki
cukru pudruŚmietanę kremówkę ubić razem z
cukrem pudrem. Przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką.Na kawałki brownie wyciskać krem, nastepnie układać
truskawki i dekorować znowu kremem tworząc pompony.Przechowywać w lodówce./uwaga: jeśli planujecie zabrać brownie np. do przedszkola, szkoły - warto
bitą śmietanę usztywnić
żelatyną lub ubić ją z kilkoma łyżkami schłodzonego
mascarpone, by była sztywniejsza/Smacznego :-).