Wykonanie
Bardzo lubię weekendowe akcje kulinarne i żałuję, że zdarzają sie tak rzadko. Krótko i na temat - to ich podstawowa zaleta. Piątek, sobota, niedziela wystarczą, by zebrać przepisy, o ile Blogerzy się zmobilizują......, a z tym, jak wiadomo, bywa różnie:-).Weekend
Czekoladowy kusił mnie od połowy miesiąca. Wymyśliłam sobie, że dodam więcej niż jeden przepis i że będą one choć trochę hmmmm... wyczesane ;-). Niestety, życie brutalnie zweryfikowało
plany. Powstał jeden, w dodatku bardzo prosty, placek
czekoladowo-
waniliowy. Wyskoczył z piekarnika dziś o g. 00.30 i chwilę
potem, jeszcze gorący, odbył nocną sesję zdjęciową.Przywitajcie go ciepło! :-) Odwdzięczy się Wam niezawodnością i smakiem. :-)
Źródło: Jacqueline Bellefontaine "
Czekolada", z moimi zmianamiSkładniki na małą keksówkę:175g miękiego
masła175g
cukru3
jaja225g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki esencji waniliowej100g
gorzkiej czekoladycukier puder do posypaniaWykonanie:
Czekoladę rozptapiamy w kąpieli
wodnej i odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę, kolejno wbijając
jaja. Wlewamy esencję
waniliową. Wsypujemy
mąkę przesianą wraz z
proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2, niekoniecznie równe, części. Do jednej dodajemy roztopioną
czekoladę. Do natłuszczonej formy wkładamy masę
waniliową. Wygładzamy wierzch i kładziemy na niej masę
czekoladową. Wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy ca 30 minut w temperaturze 190C. Po wystudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.
http://atinabc.blox.pl/2013/02/Zaproszenie-na-Czekoladowy-Weekend.htmlŻyczę Wam Smacznego! :-)