popękane ciasteczka czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawiam Wam kolejne cudeńko, które pojawi się na moim świątecznym stole. Te przeurocze ciasteczka urzekły mnie już dawno temu, kiedy po raz pierwszy zobaczyłem je w sieci. Od razy wiedziałem, że kiedyś będę musiał je upiec. No i upiekłem. Po spróbowaniu zakochałem się w nich jeszcze bardziej. Dużym plusem jest to, że nie są zbyt słodkie i posiadają genialny, wyraźny aromat gorzkiej czekolady. Są wyborne. Delikatne w środku i bardzo, ale to bardzo czekoladowe. A ta warstwa cukru pudru sprawia wrażenie jakby były oprószone śniegiem. Co do wyglądu to nie wyszły mi najlepiej, ale kto by się tym przejmował :P Ja nie wiem jak innym puder trzyma im się na ciastkach tworząc tak równomierną i grubą warstwę.
składniki (15 sztuk):
100 g gorzkiej czekolady
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 g cukru pudru
70 g cukru
30 g masła
1 jajko
Czekoladę oraz masło umieścić w misce i rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym czasie jajko utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do oddzielnej miseczki. Do gotowej masy jajecznej dodawać stopniowo rozpuszczoną czekoladę z masłem i mieszać łyżką. Następnie dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Miskę z ciastem owinąć folią i wstawić do lodówki na 3 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na równe części, formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego i wstawić do lodówki na 15 minut. Schłodzone kulki ciasta obtaczać obficie w cukrze pudrze, a następnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec w 170 ° C przez 12 minut. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/12/popekane-ciasteczka-czekoladowe.html