ßßß Cookit - przepis na Skórka otarta z dwóch pomarańczy

Skórka otarta z dwóch pomarańczy

nazwa

Wykonanie

Święta to taki czas, który kojarzy mi się z zapachem pomarańczy i cynamonu. Nie wiem jak Wam, ale te dwie nuty zapachowe wykołują u mnie obrazy śniegu, choinki i Wigilii. Kiedy zobaczyłam na słynnej stronie „Moje wypieki” babeczki pomarańczowe z cynamonowym kremem pomyślałam: "Kwintesencja Bożego Narodzenia." Nie byłabym sobą, gdybym nie wypróbowała tego przepisu i wierzcie Mi, było warto. Polecam (nie tylko w czasie świąt:))
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.
Czas przygotowania: około 35 minut na wykonanie babeczek i 10 minut na krem
Ilość porcji: 12 babeczek
Składniki:
1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
170g masła
3 jajka
2 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g kropelek czekoladowych
Na krem:
500ml śmietany kremówki 36%
4 łyżki serka mascarpone (fantastyczną promocję na mascarpone znajdziecie TUTAJ)
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
Przy pomocy miksera ucieramy masło wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim cały czas miksując. Następnie dorzucamy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sok z pomarańczy oraz otartą skórkę. Krótko miksujemy tylko do połączenia składników. Wrzucamy drobinki czekoladowe i mieszamy szpatułką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do „suchego patyczka”. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia.
Śmietana kremówka, jak i mascarpone powinny być schłodzone w lodówce. Zimne składniki kremu umieszczamy w misce i ubijamy do otrzymania sztywnego kremu. Uważamy, by nie „przebić” śmietany. Krem przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy na babeczki. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/12/babeczki-pomaranczowe-z-cynamonowym.html