Wykonanie
Święta to taki czas, który kojarzy mi się z zapachem
pomarańczy i
cynamonu. Nie wiem jak Wam, ale te dwie nuty zapachowe wykołują u mnie obrazy śniegu, choinki i Wigilii. Kiedy zobaczyłam na słynnej stronie „Moje wypieki” babeczki
pomarańczowe z
cynamonowym kremem pomyślałam: "Kwintesencja Bożego Narodzenia." Nie byłabym sobą, gdybym nie wypróbowała tego przepisu i wierzcie Mi, było warto. Polecam (nie tylko w czasie świąt:))
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Czas przygotowania: około 35 minut na wykonanie babeczek i 10 minut na kremIlość porcji: 12 babeczekSkładniki:
1 szklanka i 2 łyżki
mąki pszennej¾ szklanki drobnego
cukru do wypieków170g
masła3
jajka2 łyżki soku z
pomarańczy2 łyżeczki
proszku do pieczenia50g kropelek
czekoladowychNa krem:500ml
śmietany kremówki 36%4 łyżki
serka mascarpone (fantastyczną promocję na
mascarpone znajdziecie TUTAJ)2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
cynamonuPrzy pomocy miksera ucieramy
masło wraz z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy
jajka, jedno po drugim cały czas miksując. Następnie dorzucamy przesianą
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia, sok z
pomarańczy oraz otartą skórkę. Krótko miksujemy tylko do połączenia składników. Wrzucamy drobinki
czekoladowe i mieszamy szpatułką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do „suchego patyczka”. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia.
Śmietana kremówka, jak i
mascarpone powinny być schłodzone w lodówce. Zimne składniki kremu umieszczamy w misce i ubijamy do otrzymania sztywnego kremu. Uważamy, by nie „przebić”
śmietany. Krem przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy na babeczki. Smacznego.