Wykonanie
Czy jest w Was trochę z dziecka? Bajeczne babeczki prosto ze sceny 'Dziadka do orzechów'! Świąteczne smaki -
pomarańcze,
czekolada i
cynamon w jednym :-). Mięciutkie, rozpływające się w ustach ciasto i przypyszny krem
cynamonowy. Do kremu nie dodaję
żelatyny; w lodówce mam zawsze 'dyżurne'
mascarpone i jego niewielki dodatek doskonale usztywnia krem. Bardzo polecam!Do babeczek wykorzystałam bajkowy zestaw papilotek świątecznych Meri Meri .Składniki na 15 babeczek:170 g
masła3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków3
jajka1 szklanka i 2 łyżki
mąki pszennej tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki ekstraktu z
pomarańczyskórka otarta z 2
pomarańczy100 g drobinek
czekoladowych (chocolate
chips)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do całkowitego połączenia. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt z
pomarańczy i otartą skórkę. Wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na sam koniec wmieszać drobinki
czekoladowe.Blachę do muffinek o standardowej wielkości wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.450 ml
śmietany kremówki 36%4 łyżki
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudru1 łyżka
cynamonuDodatkowo:1 łyżka
cynamonu, do oprószenia
Śmietana kremówka i
serek mascarpone powinny być schłodzone przez minimum 24 godziny.Wszystkie składniki włożyć do naczynia i ubić, do otrzymania gęstego kremu. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, by kremu nie 'przebić'.Krem przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (Wilton 1M) i wycisnąć krem na babeczki. Oprószyć
cynamonem, schłodzić.Po schłodzeniu udekorować - u mnie są to dekoracje z zestawu świątecznego 'dziadka do orzechów' i śnieżynki wycięte z masy cukrowej.Smacznego :-).