Wykonanie
Długo mnie nie było tutaj - zdecydowanie aż za długo. Nie wiem gdzie podziały się te wszystkie dni, które mi tak przeleciały - przysłowiowo "jak piasek
między palcami". Może dlatego,że dzień coraz krótszy a na głowie coraz więcej spraw - ciężko stwierdzić, dlaczego tak się dzieje. Ale to nic, wróciłam do Was z przepisem na sernik na kruchym bez tradycyjnej kruszonki! - ba, zamiast kruszonki mamy krem z
serka mascarpone. Co prawda bardzo chciałam coś upiec z tej listy KLIK! jednak jakoś nie miałam na tyle czasu, chociaż sernik nie należy do najszybszych ciast, ale wiecie ostatnio obrałam metodę ciasta kruchego robionego "mikserem" i wychodzi tak samo dobre, jakbym zagniotła rękoma - taki leń ze mnie, ale można przecież to wybaczyć? :)________________________________Składniki na ciasto: 250 gram
masła, 3 łyżki
cukru pudru, 5
żółtek, 1 łyżeczka
proszku do pieczenia, 3 szklanki
mąki pszennejMasa serowa: 1 kg
sera, 2 łyżki
mąki ziemniaczanej, 125 gram
masła, 3
jajka, 1 szklanka
cukruKrem
mascarpone: 500 gram
serka mascarpone, 125 gram
masła, 0.5 szklanki
cukru pudruDodatkowo: wiórki
czekoladyPrzygotowanie :Ciasto - z podanych składników zagniatamy kulę ciasta, którą można schłodzić, bądź od razu wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Masa serowa - Miękkie
masło ucieramy na gładką masę z
cukrem, po uzyskaniu puszystej masy dodajemy
jajka i nadal ubijamy. Następnie dodajemy na zmianę
twaróg i
mąkę ziemniaczaną, i nadal ubijamy do uzyskania jednolitej masy.Krem
mascarpone - Miękkie
masło ucieramy z
cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodajemy
serek i ubijamy całość do połączenia składników. Jak masa jest mało słodka można dosypać
cukru pudru. Na wyłożoną blachą ciasto, wylewamy gotową masę
serową, pieczemy całość przez 1h w 170 stopniach.Na całkowicie ostygnięty sernik, wykładamy krem z
serka mascarpone a całość posypujemy wiórkami
czekolady. I chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Smacznego!