ßßß
Długo mnie nie było tutaj - zdecydowanie aż za długo. Nie wiem gdzie podziały się te wszystkie dni, które mi tak przeleciały - przysłowiowo "jak piasek między palcami". Może dlatego,że dzień coraz krótszy a na głowie coraz więcej spraw - ciężko stwierdzić, dlaczego tak się dzieje. Ale to nic, wróciłam do Was z przepisem na sernik na kruchym bez tradycyjnej kruszonki! - ba, zamiast kruszonki mamy krem z serka mascarpone. Co prawda bardzo chciałam coś upiec z tej listy KLIK! jednak jakoś nie miałam na tyle czasu, chociaż sernik nie należy do najszybszych ciast, ale wiecie ostatnio obrałam metodę ciasta kruchego robionego "mikserem" i wychodzi tak samo dobre, jakbym zagniotła rękoma - taki leń ze mnie, ale można przecież to wybaczyć? :)________________________________Składniki na ciasto: 250 gram masła, 3 łyżki cukru pudru, 5 żółtek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 szklanki mąki pszennejMasa serowa: 1 kg sera, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 125 gram masła, 3 jajka, 1 szklanka cukruKrem mascarpone: 500 gram serka mascarpone, 125 gram masła, 0.5 szklanki cukru pudruDodatkowo: wiórki czekoladyPrzygotowanie :Ciasto - z podanych składników zagniatamy kulę ciasta, którą można schłodzić, bądź od razu wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Masa serowa - Miękkie masło ucieramy na gładką masę z cukrem, po uzyskaniu puszystej masy dodajemy jajka i nadal ubijamy. Następnie dodajemy na zmianę twaróg i mąkę ziemniaczaną, i nadal ubijamy do uzyskania jednolitej masy.Krem mascarpone - Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodajemy serek i ubijamy całość do połączenia składników. Jak masa jest mało słodka można dosypać cukru pudru. Na wyłożoną blachą ciasto, wylewamy gotową masę serową, pieczemy całość przez 1h w 170 stopniach.Na całkowicie ostygnięty sernik, wykładamy krem z serka mascarpone a całość posypujemy wiórkami czekolady. I chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Smacznego!