Wykonanie
Wbrew pozorom lekka i aromatyczna
tarta. Interesujące połączenie smaków. Trzeba uważać z
solą, bo
oliwki i
kurczak są same w sobie dość słone.Składniki1 mała
śmietana 18%1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 średnie
jajka1 wędzone
udko z kurczakagarść czarnych
oliwek1
porbazylia,
oregano,
estragonsól,
pieprz,
papryka słodkaCiasto0,5 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
mąki żytniej wieloziarnistej10 dag
masła lub
margaryny1 duże
jajkosól,
oregano,
bazylia0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaSposób przygotowaniaKrok 1Zimną
margarynę siekamy z
mąkami. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy na 0,5 godziny do lodówki. Następnie przekładamy do blachy, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min w 180 st z nawiewem na górę.
Pora i
kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na
maśle ok. 10 minut aż
por będzie miękki.
Śmietanę mieszamy z
jajkami,
mąką ziemniaczaną i
przyprawami. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika układamy
pora z
kurczakiem,
oliwki a następnie zalewamy masą
śmietanowo- jajeczną i pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (1 vote cast)Pełnoziarnista
tarta z
porami i wędzonym
kurczakiem, 10.0 out of 10 based on 1 ratingPodobne wpisy
Pierś z kurczaka z
porami w cieście francuskimPizza z zielonym pesto i
czarnymi oliwkamiDietetyczna
tartaTarta z
makrelą,
fetą i
ogórkiemQuiche z
porem i
boczkiem