Wykonanie
Składniki1
czerwona papryka1 mała
cukinia1
wędzona makrela2
jajka1 średni
jogurt grecki (lub niecały duży)
sól,
pieprz,
papryka słodkabazylia,
oregano,
estragonsok z cytrynyCiasto1/3 szklanki
mąki żytniej wieloziarnistej1/3 szklanki
otrąb pszennych1/3 szklanki
płatków jęczmiennych1/3 szklanki
mąki pszennej100 gram
masła lub
margaryny1
jajkosól,
oregano,
bazylia1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSposób przygotowaniaCiastoKrok 1
Margarynę siekamy ze składnikami suchymi, dodajemy
jajko i
przyprawy, zagniatamy ciasto, wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Następnie układamy w blaszce, dziurkujemy widelcem i pieczemy z termoobiegiem w 180 stopniach ok. 15 minut.Krok 2
Makrelę pozbywamy ości i kroimy w mniejsze części.
Paprykę i
cukinię kroimy i podsmażamy na patelni. Mieszamy z
makrelą.
Jaja mieszamy z
jogurtem, dodajemy
sok z cytryny i
przyprawy. Podpieczone ciasto wyjmujemy, wykładamy farsz warzywno-
rybny i zalewamy sosem jajeczno-
jogurtowym. Pieczemy 30 minut.