Wykonanie
Grissini, czyli rodzaj włoskiego
pieczywa w kształcie podłużnych paluszków oryginalnie robione z
ciasta drożdżowego. Moje grissini nie mają w sobie ani grama
drożdży, a i tak myślę, że nie są gorsze od swoich włoskich kolegów : )Kto z nas nie lubi przegryźć czegoś oglądając ulubiony serial, mecz czy po prostu podczas spotkania z przyjaciółmi ? Te kruche paluszki będą do tego idealne, chociaż ostrzegam, że znikają błyskawicznie !Grissini podałam na urodzinach mojej mamy i chyba cieszyły się największym zainteresowaniem. Ich wielkim plusem jest to, że po prostu strasznie wciągają tak jak słone paluszki czy skubanie
słonecznika : ). Oczywiście do pełni szczęścia brakuje tylko dipów, w których można by maczać nasze paluszki. Ja zaproponowałam niezawodny
sos tzatziki i sos z pieczonej
papryki, który razem z grissini tworzy iście włoski klimat : ).Jeśli macie jakieś proste i pyszne przekąski na przyjęcia, to dzielcie się nimi w komentarzach !o.Składniki na grissini :600g
mąki pszennej2
jajka150 ml kwaśnej
śmietany2 lub 3 ząbki
czosnkukostka
masła (nie
margaryny!)spora szczypta
soli i
pieprzuzioła prowansalskie wg uznania
Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej
śmietanę,
żółtko + całe jedno
jajko, starte na tarce
masło, przeciśnięty przez praskę
czosnek i
przyprawy. Ciasto zagniatamy, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 min do 1h. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na posypanym
mąką blacie na grubość około 5mm. Nożem obcinamy nierówne boki, tak aby utworzyć prostokąt. Tniemy nożem paski o szerokościokoło 2cm, skręcamy je w spirale i układamy blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach aż grissini będą przyrumienione (około 15 min).
Składniki na tzatziki:2 łyżki
majonezu3 łyżki kwaśnej
śmietany lub
jogurtu greckiego3 ząbki
czosnkupół zielonego
ogórkasól,
pieprzkilka kropel
soku z cytrynyMajonez łączymy ze
śmietaną lub
jogurtem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i mieszamy.
Ogórka, nie obranego, ale dokładnie umytego, ścieramy na tarce na większych oczkach. Odsączamy startego
ogórka z
wody i dodajemy do sosu. Na koniec doprawiamy
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny i mieszamy.Składniki na sos z pieczonej
papryki:2 duże,
czerwone papryki1
papryczka chilli, najlepiej czerwona2
pomidory1
czerwona cebulaświeża lub suszona
bazylia albo
oreganooliwa do smażenia
sól,
pieprzPaprykę i
papryczkę chilli przekrajamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Układamy połówki w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy
oliwą i wstawiamy do piekarnika na 30 min. Po tym czasie wyjmujemy
paprykę i odstawiamy na chwilę do wystygnięcia. W międzyczasie
pomidory sparzamy około 2 min i następnie zdejmujemy z nich skórkę i kroimy w kostkę tak jak
cebulę. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy łyzkę
oliwy i po chwili dodajemy
pomidory i
cebulę. Z przestudzonej
papryki dokładnie zdejmujemy skórkę, kroimy ją na mniejsze kawałki i dodajemy na patelnię. Dodajemy
zioła i dusimy aż
papryka będzie miękka. Na koniec przyprawiamy i całość blendujemy. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Smacznego : )!