Wykonanie
Robiłam je wiele
razy, a o dziwo przepis się jeszcze nie pojawił tutaj. Są świetną alternatywą dla placków ziemniaczanych. Zdjęcie z ostatniego sezonu letniego, więc trochę czekało na publikację ;) Koniecznie spróbujcie. Myślę, że jak upieczecie zamiast smażyć to też wyjdzie fajnie :). Inny pomysł na placki z
cukinią tutaj .
Składniki:- 2 szklanki startej na grubych oczkach
cukinii- 1/2 szklanki
mąki pełnoziarnistej- 2
jajka- 4 łyżki
greckiego jogurtu naturalnego- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia-
sól,
pieprz do smaku,
bazylia suszona,
papryka słodka, ostra-
olej rzepakowy do smażeniaStartą
cukinię posól i odczekaj, aż puści
wodę. Odsącz z
wody. Połącz wszystkie pozostałe składniki ze sobą, dodaj
cukinię i dokładnie wymieszaj. Na patelnię wrzuć kilka łyżek
oleju, rozgrzej go i ułóż na patelni placki (po 2 łyżki na jeden). Smaż z obu stron na złocisto, ok. 3-5 minut z każdej strony.