Wykonanie
Idealne danie na piątkowy obiad,
łosoś i
kapary świetnie do siebie pasują, a kruchy spód dopełnia całości.Title Votes Rating Review No results.Składnikiciasto0,5 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej10 dag
masła lub
margaryny1
jajkoszczypta
soli,
pieprzu,
bazylii i
oreganofarsz1 opakowanie
wędzonego łososia w plastrachgarść
kaparów1 mały kubek
śmietany 12% lub 18%1 łyżka
mąki ziemniaczanejsól,
pieprz,
papryka słodkaSposób przygotowaniaKrok 1Zimne
masło siekamy z
mąkami, dodajemy
jajko, doprawiamy i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy formę do tarty. Pieczemy 15 min. w 180°C.Krok 2
Śmietanę łączymy z roztrzepanymi
jajkami,
mąką, doprawiamy.Krok 3Na podpieczonym spodzie układamy plastry
łososia i
kapary, zalewamy
śmietaną z
jajkami i pieczemy ok. 30 min. w 180°C.Krok 4Inspiracją do powstania tej tarty był świetny przepis na tartę z wędzonym
kurczakiem i
porem autorstwa Pauliny.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (1 vote cast)
Tarta z
łososiem i
kaparami, 10.0 out of 10 based on 1 ratingPodobne wpisy
Tarta cytrynowa z
beząŁosoś z dipem z
suszonych pomidorów w towarzystwie smażonej
cukiniFrancuski warkocz z
łososiem i warzywami
Pasta jajeczna z
łososiem – danie konkursowe
Jajka faszerowane
kaparami