Wykonanie
Dziś proponuję kruche babeczki, ale nie na słodko. Wytrawne same w sobie nadają się doskonale jako nośnik różnych past czy sałatek - świetne na jakieś miłe spotkanie z przyjaciółmi, ale także na śniadanie czy kolację.
składniki:CIASTO - 250 g
mąki pszennej125 g
masła albo
margaryny1
jajko1 łyżeczka suszonej
bazylii1 łyżeczka
pieprzu ziołowego1/3 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
papryki słodkiej w proszkuNADZIENIE - 5
jajekpęczek
szczypiorkukilka łyżeczek
majonezudo smaku:
sól,
pieprz ziołowysposób przygotowania:
mąkę zmieszałam z
przyprawami, dodałam pokrojone na kawałeczki bardzo zimne
masło, posiekałam. Wbiłam
jajko i zagniotłam ciasto. Włożyłam do foliowego woreczka i odłożyłam do lodówki na ok. 30 min.. Następnie rozwałkowałam lekko podsypując
mąką, płat ciasta nałożyłam na foremki, docisnęłam do ścianek a nadmiar odcięłam. Piekłam ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.. Ostudziłam.
Jajka ugotowałam na twardo, obrałam i pokroiłam w drobną kosteczkę.
Szczypiorek drobno posiekałam, dodałam do
jajek. Dodałam
majonez i doprawiłam do smaku. Nałożyłam porcje sałatki jajecznej do wystudzonych babeczek. Przybrałam
szczypiorkiem.Z podanej ilości składników otrzymamy ok. 12 - 14 babeczek śr. 6 , 5 cm