ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z bezą!

Szarlotka z bezą!

nazwa

Wykonanie

Jesień! A jak październik to jabłuszka i gruszki. A ja ogrom jabłek to musicie zrobić szarlotkę. Przepisów na szarlotkę cała masa. Ja Wam polecam ten sprawdzony z tamtego roku. Fajne kruche ciasto, beza delikatna, kruszonka i smak jabłek przełamany dżemem jeżynowym.
Sprawdźcie sami!
Pamiętacie ten przepis?
Składniki:
1. na ciasto kruche:
- 300 g mąki
- 2 małe jajka
- 180 g masła
- 100 g cukru
- szczypta soli
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie jest już gotowe do wylepiania formy.
2. masa z jabłek:
1 kg jabłek kwaskowatych, obieramy i kroimy na paseczki, mieszamy z 5 łyżkami cukru, cynamonem i opakowaniem cukru waniliowego.
Wykładamy na ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego pieca na 15 minut i podpiekamy.
3. beza
W tym czasie przygotowujemy bezę.
- 3 białka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, potem mąkę ziemniaczaną.
Wykładamy na podpieczone ciasto.
4. dżem jeżynowy
Na wyłożoną bezę wykładamy dżem jeżynowy, i posypujemy kruszonką.
5. Kruszonka
(mąka pszenna, cukier, margaryna)
Pieczemy 60 minut w temp 180 C.
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2015/10/szarlotka-z-beza.html