Wykonanie
Jesień! A jak październik to jabłuszka i
gruszki. A ja ogrom
jabłek to musicie zrobić szarlotkę. Przepisów na szarlotkę cała masa. Ja Wam polecam ten sprawdzony z tamtego roku. Fajne kruche ciasto,
beza delikatna, kruszonka i smak
jabłek przełamany
dżemem jeżynowym.Sprawdźcie sami!
Pamiętacie ten przepis?Składniki:1. na ciasto kruche:- 300 g
mąki- 2 małe
jajka- 180 g
masła- 100 g
cukru- szczypta
soli- płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaZagniatamy szybko ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie jest już gotowe do wylepiania formy.2. masa z
jabłek:1 kg
jabłek kwaskowatych, obieramy i kroimy na paseczki, mieszamy z 5 łyżkami
cukru,
cynamonem i opakowaniem
cukru waniliowego.Wykładamy na ciasto.Wstawiamy do nagrzanego pieca na 15 minut i podpiekamy.3.
bezaW tym czasie przygotowujemy
bezę.- 3
białka- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 3 łyżki
cukruBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier,
potem mąkę ziemniaczaną.Wykładamy na podpieczone ciasto.4.
dżem jeżynowyNa wyłożoną
bezę wykładamy
dżem jeżynowy, i posypujemy kruszonką.5. Kruszonka(
mąka pszenna,
cukier,
margaryna)Pieczemy 60 minut w temp 180 C.