Wykonanie
Pogoda nas nie rozpieszcza, to fakt. Postanowiłam więc poprawić sobie humor piekąc smaczną babkę piaskową. Może być ona fajnym pomysłem na lekkie śniadanie lub świetnym dodatkiem do
herbatki na podwieczorek.
SKŁADNIKI25 dag
masła lub
margaryny;1,5 szklanki
maki pszennej;0,5 szklanki
maki ziemniaczanej;4
jajka;0,75 szklanki
cukru;2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia;
cukier wanilinowy.WYKONANIEMasełko rozpuszczamy i zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie ubijamy
jajka z
cukrem i
cukrem wanilinowym.
Mąkę z proszkiem przesiewamy i po łyżce dodajemy do masy jajecznej, cały czas miksując. Następnie dolewamy przestudzone
masło i wszystko dokładnie mieszamy. Keksówkę albo torownicę z kominem smarujemy
masłem i posypujemy
bułka tartą. Przelewamy ciasto do foremki. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni. Ciasto posypujemy
cukrem pudrem.