ßßß
SKŁADNIKI NA CIASTO:220 g mąki tortowej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka3 żółtka, duże150 g masła150 g cukru1,5 łyżki wodySKŁADNIKI NA BEZĘ:3 białka, duże160 g cukru1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanejszczypta soliDODATKOWO:ok. 300 porzeczek1 łyżeczka mąki pszennejMasło razem z cukrem przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Do miseczki wkładamy jajka, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem i zalewamy gorącą masą maślaną z cukrem. Miksujemy ciasto do połączenia. Formę (ja używam 18×27 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Porzeczki oprószamy mąką i wykładamy na ciasto.Białka ubijamy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy, następnie wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Wykładamy na ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez około 50 min. (jeśli beza może się bardzo zarumieni warto zakryć ją folią aluminiową i piec dalej).Smacznego!