Wykonanie
Na portalu i
love bake znalazłam bardzo fajny przepis na ciasto z
porzeczkami i
bezą. Jeszcze nie próbowałam, ale myślę, że równie dobrze będzie smakowało z
malinami lub
borówkami. To co nas nie zachwyciło w oryginalnym przepisie to
beza z dodatkiem
kokosu, jakoś nam nie współgrała z
porzeczkami. Dlatego „kradnę” przepis i wprowadzam małe modyfikacje. Ciasto naprawę warte polecenia.Warto pamiętać, aby
owoców nie dawać za dużo w jednym miejscu, bo mogą puścić za dużo soku i będzie w cieście zakalec. Pilnując tej zasady nic się złego nie stanie.
SKŁADNIKI NA CIASTO:220 g
mąki tortowej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka3
żółtka, duże150 g
masła150 g
cukru1,5 łyżki
wodySKŁADNIKI NA
BEZĘ:3
białka, duże160 g
cukru1,5 łyżeczki
mąki ziemniaczanejszczypta
soliDODATKOWO:ok. 300
porzeczek1 łyżeczka
mąki pszennejMasło razem z
cukrem przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Do miseczki wkładamy
jajka,
żółtka, przesianą
mąkę z proszkiem i zalewamy gorącą masą
maślaną z
cukrem. Miksujemy ciasto do połączenia. Formę (ja używam 18×27 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto.
Porzeczki oprószamy
mąką i wykładamy na ciasto.
Białka ubijamy razem ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo
cukier i dalej ubijamy, następnie wsypujemy przesianą
mąkę ziemniaczaną. Wykładamy na ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez około 50 min. (jeśli
beza może się bardzo zarumieni warto zakryć ją folią aluminiową i piec dalej).Smacznego!