Wykonanie
Pierwsze wytrawne śniadanie od dłuższego czasu - scones z
fetą i
bazylią .
Przepis:własny/ 4 porcje - 8-9 małych scones /200 g
mąki pszennejłyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli30-40 g zimnego
masłajajko70 ml
mleka50 g pokruszonej
fetygarść drobno pokrojonej, świeżej
bazylii+ odrobina
mleka i
mąkiWszystkie składniki prócz
fety i
bazylii wymieszać w misce i wyrobić, dodać
fetę i
bazylię. Ponownie wyrobić. Umyć i podsypać
mąką dłonie, formować kuleczki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Można także po prostu wyspać stolnicę
mąka, ciasto grubo rozwałkować i wycinać szklanką scones. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Scones wysmarować
mlekiem. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Zostawić do ostygnięcia. Później jeść z dowolnym dodatkami. Moja propozycja to odrobina kremowego
serka i kilka listków
rukoli.smacznego.