ßßß Cookit - przepis na Scones z fetą i bazylią

Scones z fetą i bazylią

nazwa

Wykonanie

Pierwsze wytrawne śniadanie od dłuższego czasu - scones z fetą i bazylią .
Przepis:
własny
/ 4 porcje - 8-9 małych scones /
200 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
30-40 g zimnego masła
jajko
70 ml mleka
50 g pokruszonej fety
garść drobno pokrojonej, świeżej bazylii
+ odrobina mleka i mąki
Wszystkie składniki prócz fety i bazylii wymieszać w misce i wyrobić, dodać fetę i bazylię. Ponownie wyrobić. Umyć i podsypać mąką dłonie, formować kuleczki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Można także po prostu wyspać stolnicę mąka, ciasto grubo rozwałkować i wycinać szklanką scones. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Scones wysmarować mlekiem. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Zostawić do ostygnięcia. Później jeść z dowolnym dodatkami. Moja propozycja to odrobina kremowego serka i kilka listków rukoli.
smacznego.
Źródło:http://tostzdzemem.blogspot.com/2016/03/scones-z-feta-i-bazylia.html