Wykonanie
Niezwykłe
ciastko! Wraz z każdym kęsem jest coraz pyszniejsze, gdyż wgryzamy się w środek skrywający delikatny mus
truskawkowy lub karmelowy. Przyznam szczerze, że tworzenie tego deseru sprawiło mi wielką przyjemność, gdyż kilkakrotnie musiałam zmieniać zamysł i improwizować, a to lubię w kuchni najbardziej.Składniki (4 porcje):piernik500 g
mąki pszennej100 g
cukru pudru2 łyżeczki
sody oczyszczonej1
jajko6 łyżek
miodu spadziowego1 łyżeczka
cukru waniliowego1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1/2 łyżeczki mielonych
goździków1/2 łyżeczki mielonego, suszonego
imbiruszczypta
pieprzu120 g
masłarurki z
czekolady150 g
gorzkiej czekoladylukier gęsty1 łyżeczka
soku z cytryny3/4 szklanki
cukru pudrubazowa masa budyniowa3 szklanki
mleka1
budyń śmietankowy2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej3
żółtka3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowegodo kremów200 g
masła100 g
gorzkiej czekolady2 łyżki marcepanakarmel z
solą morską1 szklanka
cukru1/4 szklanki
wody3/4 szklanki
śmietany 30%1/4 kostki
masła1/3 łyżeczki
soli morskiejmus
truskawkowy200 g
truskawek (mogą być mrożone)sok z 1/2
cytryny3 łyżki
cukru1 łyżeczka
masłaponadto do dekoracjikolorowe posypkiZarabiamy ciasto na piernikowe obręcze i
spody.Do dużej miski dodajemy przesianą
mąkę pszenną,
cukier puder i
sodę. Wbijamy
jajko.
Miód,
cukier wanilinowy,
cukier migdałowy i pozostałe
przyprawy umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy całość do czasu, aż składniki się połączą. Dodajemy
masło. Mieszamy, aż się rozpuści. Płynną mieszankę przelewamy do miski z suchymi składnikami. Zarabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy je na noc do lodówki.Następnego dnia dość twarde ciasto wyrabiamy ponownie na stolnicy. Rozwałkowujemy je na grubość 3 mm. Wycinamy pasy o szerokości około 6 cm i długości równej obwodowi naszych metalowych, żaroodpornych pierścieni cukierniczych. Ciasto owijamy wokół foremek (można je lekko docisnąć i przetoczyć po stolnicy, by końce dokładnie się skleiły).Papierowe serwetki koronkowe (do kupienia w większości supermarketów) tniemy w pasy o długości równej obwodowi pierścieni cukierniczych (można dodać 1-2 cm). Owijamy nimi nasze ruloniki z ciasta.Ja dekorowałam pierścienie również gałązkami świerka (gałązki przykładamy do ciasta i obwiązujemy je sznurkiem; po upieczeniu usuwamy sznurek), ale według mnie koronka lepiej się prezentuje.Z pozostałego ciasta wycinamy okrągłe
spody (o średnicy o 1 cm większej, niż średnica metalowych pierścieni).Gotowe obręcze i
spody z piernika układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160*C.
Spody będą gotowe nieco szybciej, więc warto je wyjąć, gdy tylko się zarumienią.Przygotowujemy tunele z
czekolady do których będziemy wlewali karmel i mus
truskawkowy.
Czekoladę gorzką siekamy drobno i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej lub mikrofalówce (należy ją przemieszać co 30 sekund, by się nie przypaliła). Metalowe rurki (do pieczenia rurek z ciasta) zanurzamy w
czekoladzie, tak by ta nie dostała się do ich środka. Foremki schładzamy w lodówce. Następnie ponownie zanurzamy je w płynnej
czekoladzie i znów je schładzamy. Gotowe ruloniki zsuwamy z rurek.Przygotowujemy bazową masę budyniową.Dwie szklanki
mleka zagotowujemy w rondelku o grubym dnie. W pozostałym
mleku roztrzepujemy
budyń (zdecydowanie polecam wykorzystanie miksera) z
żółtkami,
cukrem,
cukrem wanilinowym i
mąkami. Mieszankę wlewamy do rondelka z
mlekiem. Gotujemy około 3-4 minuty jak zwykły
budyń. Gotową masę odstawiamy do wystygnięcia.
Masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy całkowicie zimny
budyń. Puszystą masę rozdzielamy na dwie równe części.Do jednej części dodajemy marcepan, a do drugiej wlewamy, rozpuszczoną w kąpieli
wodnej,
gorzką czekoladę (przestudzoną!). Oba kremy miksujemy dokładnie.Składamy
ciastko.Za klej posłuży nam bardzo gęsty
lukier.Przygotowujemy gęsty
lukier.
Cukier puder przesiewamy i ucieramy razem z
sokiem z cytryny - najlepiej w moździerzu.
Lukier powinien być gładki, bez grudek (
cukier między palcami ma być niewyczuwalny) i lśniący. Jego gęstość regulujemy
cukrem pudrem (jeśli jest za rzadki) lub odrobiną (!!!)
soku z cytryny (jeśli za gęsty).Rurkę
czekoladową przymocowujemy za pomocą lukru do
spodu z piernika. Obręcz z piernika smarujemy od
spodu lukrem i również przymocowujemy ją do okrągłego
ciastka. Mamy gotowy szkielet naszego deseru. Całość odstawiamy do zastygnięcia.Masy budyniowe przekładamy do oddzielnych rękawów cukierniczych. Wypełniamy nimi naprzemiennie
ciastko, aż po sam koniec czekoladowej rurki. Deser dekorujemy posypkami Decorada.Przygotowujemy karmel.W rondelku o grubym dnie umieszczamy
cukier i
wodę. Mieszamy składniki i zagotowujemy je. W garnuszku umieszczamy termometr cukierniczy i gotujemy
syrop (nie mieszając go ani razu!) do osiągnięcia temperatury 170*C (trwa to około 10-15 minut). Gdy
syrop nabierze barwy bursztynowej zdejmujemy naczynie z ognia. Wlewamy do niego bardzo powoli
śmietanę i dokładamy
masło (uwaga! będzie pryskało i bulgotało). Nie przejmujemy się, gdy
cukier ulegnie zbryleniu - dokładnie całość mieszamy, aż uzyskamy jedwabiście gładki sos (trwa to około 5 minut). Pod sam koniec dodajemy
sól morską i ponownie całość mieszamy.Przygotowujemy mus
truskawkowy.
Truskawki umieszczamy w rondelku o grubym dnie. Dodajemy do nich
cukier i
sok cytrynowy. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu. Gdy
owoce zmiękną dokładamy
masło. Łączymy składniki. Następnie rozcieramy
owoce za pomocą blendera na gładki mus.Piernikowe wulkany wypełniamy lekko podgrzanymi sosami.