Wykonanie
Ciasto I:2 szkl.
mąki3/4 szkl.
cukru pudru1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
miodu1
jajko1/2
masłaCiasto II:4
jajka1/2 szkl.
mąki krupczatki1/2 szkl.
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szkl.
cukru kryształu2 łyżki
wody do
żółtekKrem:1/2 litry
mleka1/2 szkl.
cukru kryształu1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1
cukier waniliowy1
budyń śmietankowy1/2 kostki
masłaWykonanie:Ciasto I:
Mąkę i
cukier puder przesiać na stolnicę,posiekać z
masłem.Następnie dodać
jajko,
sodę,
proszek do pieczenia,
miód i zagnieść ciasto.Podzielić na 2 części.Ciasto rozwałkować i wyłożyć na 2 jednakowe blaszki wyłożone papierem do pieczenia.Piec około 20min w 180°C.Ciasto II:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę,następnie dodać
cukier kryształ i ubijać aż
cukier się rozpuści.Następnie dodajemy po troszkę
żółtka wymieszane z
wodą i lekko ubijamy.Na końcu dodać przesiane
mąki,
proszek do pieczenia i lekko wymieszać drewnianą łyżka.Tak przygotowany
biszkopt wyłożyc na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180°C około 35min.Krem:Z 1/2litry
mleka odlać 1/2 szklanki,resztę
mleka zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowym.Pozostałe
mleko dobrze wymieszać z
mąką ziemniaczaną,
mąką pszenną i
budyniem,wlać na gotujące się
mleko,trzymać na małym ogniu cały czas mieszając aż
budyń zgęstnieje.Zdjąć z ognia.Dodać
masło,wrzucając po niedużym kawałku,mieszać aż rozpuści się i dobrze połączy z
budyniem.Gorącym
budyniem przekładać placki w kolejności:placek
miodowy-
budyń-
biszkopt-
budyń-placek
miodowy.Polać polewą lub posypać
cukrem pudrem.