ßßß Cookit - przepis na Szarlotka na mlecznym spodzie

Szarlotka na mlecznym spodzie

nazwa

Wykonanie

Gdy zobaczyłam tę szarlotkę u Kasi na blogu: " Słodkie fantazje " od razu wiedziałam że muszę ją zrobić... Akurat tata przytargał z działki sporą siatę jabłek więc decyzja była szybka ;) Muszę Wam się przyznać, że nigdy nie jadłam innej szarlotki jak takiej na cieście kruchym. Najbardziej kocham moja ulubioną na kruchuteńkim cieście (klik). Dzisiejsza propozycja jest czymś pośrednim pomiędzy miękkim ucieranym ciastem a kruchym. Ciasto jest fantastycznie plastyczne. Doskonale się z nim pracuje i nie wymaga chłodzenia w lodówce. Szarlotkę tą robiłam już dwukrotnie i za każdym razem błyskawicznie znikała. Musicie jednak pamiętać by nie przesadzić z ilością mleka (ja za pierwszym razem się pomyliłam, zapomniałam dać jajek i ciasto było suche - dolałam więc mleka... a potem się kapnęłam że zapomniałam o jajkach i tez je dodałam. Efektem było ciut zbite ciasto ;) Za drugim razem już nie popełniłam tego błędu ;) Tak więc nie przedłużając.... Zapraszam na pyszną szarlotkę i polecam Wam ją baaardzo :)
Składniki na nadzienie:
2 kg kwaśnych jabłek (szara reneta lub antonówka)
1/3 szkl cukru (jeśli jabłka są inne, słodsze wówczas mniej)
16 g cukru waniliowego (klik)
1/4 szkl wody
1/4 łyżeczki cynamonu
40g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Jabłka obrać, wypestkować i pokroić na ćwiartki, a te następnie na 3-4 kawałki. Jabłka wrzucić do dużego rondla, dodać cukry, wodę, cynamon i masło. Prażyć najpierw pod przykryciem a następnie bez (jabłka mają być miękkie ale nie całkowicie rozgotowane). Pod koniec odparować wodę, oprószyć mąką ziemniaczaną i szybko wymieszać (nie dopuścić do zrobienia się klusek). Zagotować i wystudzić
Składniki na ciasto:
400g mąki pszennej
1/3 szkl. cukru
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
16 g cukru waniliowego (klik)
3-4 łyżki mleka
160g miękkiego masła
Składniki ciasta bardzo dobrze wyrobić (ja robię to malakserem).
Ciasto podzielić na dwie równe części. Na papierze do pieczenia rozwałkować z ciasta prostokąt wielkości blaszki (24x25) i przenieść go delikatnie do blaszki. Ponakłuwać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec 10 minut w temp. 180 stopni.
Po tym czasie wyjąć, wyłożyć jabłka i wyrównać.
Drugą część ciasta rozwałkować ponownie na papierze do pieczenia na wielkość blaszki - zrolować z papierem a następnie delikatnie przenieść nad blaszkę i ciasto rozwijając ułożyć na wierzchu jabłek. Wyrównać, ponakłuwać i ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30-35 min. Wierzch powinien być przyrumieniony. Upieczona szarlotkę wystudzić
Składniki na lukier:
3/4 szkl cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody
odrobina soku z cytryny (niekoniecznie)
Wszystkie składniki dobrze wymieszać i lukrem polać dokładnie wystudzoną szarlotkę.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/10/szarlotka-na-mlecznym-spodzie.html