Wykonanie
Gdy zobaczyłam tę szarlotkę u Kasi na blogu: " Słodkie fantazje " od razu wiedziałam że muszę ją zrobić... Akurat tata przytargał z działki sporą siatę
jabłek więc decyzja była szybka ;) Muszę Wam się przyznać, że nigdy nie
jadłam innej szarlotki jak takiej na cieście kruchym. Najbardziej kocham moja ulubioną na kruchuteńkim cieście (klik). Dzisiejsza propozycja jest czymś pośrednim pomiędzy miękkim ucieranym
ciastem a kruchym. Ciasto jest fantastycznie plastyczne. Doskonale się z nim pracuje i nie wymaga chłodzenia w lodówce. Szarlotkę tą robiłam już dwukrotnie i za każdym razem błyskawicznie znikała. Musicie jednak pamiętać by nie przesadzić z ilością
mleka (ja za pierwszym razem się pomyliłam, zapomniałam dać
jajek i ciasto było suche - dolałam więc
mleka... a
potem się kapnęłam że zapomniałam o jajkach i tez je dodałam. Efektem było ciut zbite ciasto ;) Za drugim razem już nie popełniłam tego błędu ;) Tak więc nie przedłużając.... Zapraszam na pyszną szarlotkę i polecam Wam ją baaardzo :)Składniki na nadzienie:2 kg kwaśnych
jabłek (szara reneta lub antonówka)1/3 szkl
cukru (jeśli
jabłka są inne, słodsze wówczas mniej)16 g
cukru waniliowego (klik)1/4 szkl
wody1/4 łyżeczki
cynamonu40g
masła2 łyżki
mąki ziemniaczanejJabłka obrać, wypestkować i pokroić na ćwiartki, a te następnie na 3-4 kawałki.
Jabłka wrzucić do dużego rondla, dodać
cukry,
wodę,
cynamon i
masło. Prażyć najpierw pod przykryciem a następnie bez (
jabłka mają być miękkie ale nie całkowicie rozgotowane). Pod koniec odparować
wodę, oprószyć
mąką ziemniaczaną i szybko wymieszać (nie dopuścić do zrobienia się klusek). Zagotować i wystudzićSkładniki na ciasto:400g
mąki pszennej1/3 szkl.
cukru2 czubate łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka16 g
cukru waniliowego (klik)3-4 łyżki
mleka160g miękkiego
masłaSkładniki ciasta bardzo dobrze wyrobić (ja robię to malakserem).Ciasto podzielić na dwie równe części. Na papierze do pieczenia rozwałkować z ciasta prostokąt wielkości blaszki (24x25) i przenieść go delikatnie do blaszki. Ponakłuwać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec 10 minut w temp. 180 stopni.Po tym czasie wyjąć, wyłożyć
jabłka i wyrównać.Drugą część ciasta rozwałkować ponownie na papierze do pieczenia na wielkość blaszki - zrolować z papierem a następnie delikatnie przenieść nad blaszkę i ciasto rozwijając ułożyć na wierzchu
jabłek. Wyrównać, ponakłuwać i ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30-35 min. Wierzch powinien być przyrumieniony. Upieczona szarlotkę wystudzićSkładniki na
lukier:3/4 szkl
cukru pudrukilka łyżek gorącej
wodyodrobina
soku z cytryny (niekoniecznie)Wszystkie składniki dobrze wymieszać i lukrem polać dokładnie wystudzoną szarlotkę.Smacznego :)