ßßß
Składniki1 kg sera białego8 żółtek0,75 szklanki cukru4-5 ml aromatu migdałowego12 dag masła2 łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie 10 dag rodzynek10 dag borówki amerykańskiej10 dag poziomek2 czerwone galaretki (ja użyłam malinowych)Czas przygotowania: 10 min plus 60-70 min pieczenie plus czas na schłodzenie galaretkiSernik to jedno z moich ulubionych ciast-nie-ciast, które można podawać na niezmierzoną liczbę sposobów. Dlaczego piszę ciast-nie-ciast? Dlatego, że ponownie korzystam z przepisu, w którym w zasadzie nie używa się mąki.Ten sernik był robiony w tortownicy o średnicy 30 cm. Zmieniłam niedawno maszynkę do mielenia i mam teraz bardzo drobne sitko, więc nie bawię się już w potrójne mielenie sera, co doprowadzało mnie do szewskiej pasji. Jedno mielenie na tym drobnym sicie wystarczy.Ucieram żółtka z cukrem, dodaję ser, masło, aromat migdałowy, mieszam, wsypuję jeszcze mąkę ziemniaczaną, ostatnie mieszanie. Ja dodałam jeszcze rodzynki, które uwielbia moje dzieko i bez nich sernik się nie liczy. Ale jeśli na wierzchu mają być owoce, można je pominąć.Piekarnik nastawiam na 175 st. C i piekę sernik około godziny. Po tym czasie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam sernik do wystygnięcia.Kiedy jest już naprawdę solidnie wystudzony, przygotowuję galaretkę – daję odrobinę mniej wody niż w przepisie, po czym śmigam do ogrodu po owoce. Wykładam warstwę borówek amerykańskich i poziomek, bo to akurat mam. Można dać inne ulubione owoce – banany, brzoskiwnie, truskawki. Mniej nadają sie kiwi i inne kwaśne owoce, ponieważ galaretka nie chce później zastygnąć. Zalewam je tężejącą galaretką, wstawiam do lodówki i czekam niecierpliwie. Polecam ten prosty przepis, który zawsze wychodzi :) Smacznego!

Podobne przepisy
Bardzo cytrynowe ciasto z poziomkami
Sernik z sosem malinowym
Ciasto kokosowo-śliwkowe
Tarta z crème pâtissière i owocami
Tarta-sernik