Wykonanie
Składniki1 kg
sera białego8
żółtek0,75 szklanki
cukru4-5 ml
aromatu migdałowego12 dag
masła2 łyżki
mąki ziemniaczanejopcjonalnie 10 dag
rodzynek10 dag
borówki amerykańskiej10 dag poziomek2
czerwone galaretki (ja użyłam
malinowych)Czas przygotowania: 10 min plus 60-70 min pieczenie plus czas na schłodzenie
galaretkiSernik to jedno z moich ulubionych ciast-nie-ciast, które można podawać na niezmierzoną liczbę sposobów. Dlaczego piszę ciast-nie-ciast? Dlatego, że ponownie korzystam z przepisu, w którym w zasadzie nie używa się
mąki.Ten sernik był robiony w tortownicy o średnicy 30 cm. Zmieniłam niedawno maszynkę do mielenia i mam teraz bardzo drobne sitko, więc nie bawię się już w potrójne mielenie
sera, co doprowadzało mnie do szewskiej pasji. Jedno mielenie na tym drobnym sicie wystarczy.Ucieram
żółtka z
cukrem, dodaję
ser,
masło,
aromat migdałowy, mieszam, wsypuję jeszcze
mąkę ziemniaczaną, ostatnie mieszanie. Ja dodałam jeszcze
rodzynki, które uwielbia moje dzieko i bez nich sernik się nie liczy. Ale jeśli na wierzchu mają być
owoce, można je pominąć.Piekarnik nastawiam na 175 st. C i piekę sernik około godziny. Po tym czasie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam sernik do wystygnięcia.Kiedy jest już naprawdę solidnie wystudzony, przygotowuję
galaretkę –
daję odrobinę mniej
wody niż w przepisie, po czym śmigam do ogrodu po
owoce. Wykładam warstwę
borówek amerykańskich i poziomek, bo to akurat mam. Można dać inne ulubione
owoce –
banany,
brzoskiwnie,
truskawki. Mniej nadają sie
kiwi i inne kwaśne
owoce, ponieważ
galaretka nie chce później zastygnąć. Zalewam je tężejącą
galaretką, wstawiam do lodówki i czekam niecierpliwie. Polecam ten prosty przepis, który zawsze wychodzi :) Smacznego!
Podobne przepisy
Bardzo
cytrynowe ciasto z
poziomkamiSernik z
sosem malinowymCiasto
kokosowo-
śliwkoweTarta z crème pâtissière i
owocamiTarta-sernik