ßßß
Składnikisernik:85-90 dag białego półtłustego sera7 jaj3/4 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego105 g masła2 łyżki mąki ziemniaczanejaromat rumowy5 dag rodzyneksos malinowy:300-350 g malin50 g cukruCzas przygotowania: 10-15 minut plus 60-70 minut pieczeniePo małym przestoju spowodowanym obowiązkami rodzinnymi wracam do Was :) I od razu zapraszam na swój ulubiony sernik z sosem malinowym. Już kiedyś przedstawiałam Wam przepis na ten sernik, ale dzisiaj postanowiłam dodać do niego odrobinę kończącego się lata i minimalnie zmodyfikować samo ciasto.W związku z dwiema większymi niż poprzednie keksówkami i ogromnym apetytem rodziny i znajomych na to ciasto, zwiększyłam też ilość składników. Jednak tutaj podaję ilość potrzebną na jedną keksówkę.Szybkie przypomnienie: rodzynki zalewam gorącą wodą, żeby napęczniały. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, dodaję zmielony przynajmniej dwukrotnie ser, miksuję. Następnie dodaję miękkie masło, aromat rumowy i po zmiksowaniu wrzucam odcedzone rodzynki. Przekładam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na 60-70 minut. Dzisiaj masy serowej miałam naprawdę sporo, więc sernik piekł się bite 70 minut.Kiedy sernik się piecze, jest chwila na zrobienie sosu z malin. To niezwykle proste, więc warto poświęcić chwilę zamiast kupować gotowca z niewiadomą ilością konserwantów. Maliny wrzucam do rondelka i gotuję, aż zaczną stanowić jednolitą masę. Dodaję cukier i jeszcze chwilę podgotowuję. Nie lubię, kiedy w sosie jest bardzo, bardzo dużo pestek. Połowę sosu przecieram przez sitko i mieszam z pozostałą częścią. W ten sposób wilk jest syty i owca cała. Jeszcze listek mięty i można się zajadać :) Smacznego!

Podobne przepisySernik – 2 keksówkiCiasto ucierane z jabłkami i rodzynkami
Dwukolorowa babka
Sernik z borówką amerykańską i poziomkami
Tarta-sernik