Wykonanie
Składnikisernik:85-90 dag białego
półtłustego sera7 jaj3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego105 g
masła2 łyżki
mąki ziemniaczanejaromat rumowy5 dag
rodzyneksos malinowy:300-350 g
malin50 g
cukruCzas przygotowania: 10-15 minut plus 60-70 minut pieczeniePo małym przestoju spowodowanym obowiązkami rodzinnymi wracam do Was :) I od razu zapraszam na swój ulubiony sernik z
sosem malinowym. Już kiedyś przedstawiałam Wam przepis na ten sernik, ale dzisiaj postanowiłam dodać do niego odrobinę kończącego się lata i minimalnie zmodyfikować samo ciasto.W związku z dwiema większymi niż poprzednie keksówkami i ogromnym apetytem rodziny i znajomych na to ciasto, zwiększyłam też ilość składników. Jednak tutaj podaję ilość potrzebną na jedną keksówkę.Szybkie przypomnienie:
rodzynki zalewam gorącą
wodą, żeby napęczniały.
Żółtka ucieram z
cukrem i
cukrem waniliowym, dodaję zmielony przynajmniej dwukrotnie
ser, miksuję. Następnie dodaję miękkie
masło,
aromat rumowy i po zmiksowaniu wrzucam odcedzone
rodzynki. Przekładam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na 60-70 minut. Dzisiaj masy serowej miałam naprawdę sporo, więc sernik piekł się bite 70 minut.Kiedy sernik się piecze, jest chwila na zrobienie sosu z
malin. To niezwykle proste, więc warto poświęcić chwilę zamiast kupować gotowca z niewiadomą ilością konserwantów.
Maliny wrzucam do rondelka i gotuję, aż zaczną stanowić jednolitą masę. Dodaję
cukier i jeszcze chwilę podgotowuję. Nie lubię, kiedy w
sosie jest bardzo, bardzo dużo pestek. Połowę sosu przecieram przez sitko i mieszam z pozostałą częścią. W ten sposób wilk jest syty i owca cała. Jeszcze listek
mięty i można się zajadać :) Smacznego!
Podobne przepisySernik – 2 keksówkiCiasto ucierane z
jabłkami i
rodzynkamiDwukolorowa babka
Sernik z
borówką amerykańską i
poziomkamiTarta-sernik