ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik z budyniem

Jabłecznik z budyniem

nazwa

Wykonanie

Połączenie jabłek z budyniem mmm,,, pycha:)
Ciasto:
250 g masła
1 szkl. cukru
4 jajka
1,5 szkl. mąki pszennej
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka, obie mąki, proszek. Na końcu dodać pianę i lekko wymieszać.
2/3 ciasta wylać na dużą blachę.
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
cukier waniliowy
rodzynki (można pominąć)
Jabłka zetrzeć na tarce (ja pokroiłam w cienkie plasterki), wymieszać z cukrem i wyłożyć na ciasto.
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
1 litr mleka
2 - 3 łyżki cukru
Ugotować budyń, gorący wylać na jabłka. Resztę ciasta wylać na budyń. Piec w 180 st. około 55 min. Po upieczeniu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://kuchniaaniz.blogspot.com/2014/05/jabecznik-z-budyniem.html