Wykonanie
Połączenie
jabłek z
budyniem mmm,,, pycha:)
Ciasto:250 g
masła1 szkl.
cukru4
jajka1,5 szkl.
mąki pszennej0,5 szkl.
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasło utrzeć z
cukrem na puszystą masę, dodać
żółtka, obie
mąki, proszek. Na końcu dodać pianę i lekko wymieszać.2/3 ciasta wylać na dużą blachę.Masa
jabłkowa:1,5 kg
jabłekcukier waniliowyrodzynki (można pominąć)
Jabłka zetrzeć na tarce (ja pokroiłam w cienkie plasterki), wymieszać z
cukrem i wyłożyć na ciasto.Masa budyniowa:2 budynie
śmietankowe1 litr
mleka2 - 3 łyżki
cukruUgotować
budyń, gorący wylać na
jabłka. Resztę ciasta wylać na
budyń. Piec w 180 st. około 55 min. Po upieczeniu polać lukrem lub posypać
cukrem pudrem.