Wykonanie
Sernik – 2 keksówki
Składniki1 kg
sera półtłustego lub gotowego
sera do wypieków8
jajek1 szklanka
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego12 dag
masła2 łyżki
mąki ziemniaczanejaromat waniliowy (używam takich w 9 ml buteleczkach)5 dag
rodzynek sułtańskich5 dag kandyzowanej skórki z
pomarańczydo dekoracji:1 łyżka
masła lub
śmietany3 kostki
gorzkiej czekoladyCzas przygotowania: 10 min plus 60-70 min pieczeniePrzepis na: Sernik – 2 keksówkiPodaję przepis na dwie keksówki, ponieważ korzystam z kilogramowych gotowych
twarogów do wypieków. A skoro już
ser jest, szkoda go wyrzucić, lepiej upiec dwa serniki ;) Jeśli ktoś chciałby wypróbować przepis na jednej foremce, wystarczy podzielić składniki na pół ;)Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta, wyciągam z lodówki
masło, żeby zmiękło. I od razu wykładam formy papierem do pieczenia.
Rodzynki przekładam na sitko, parzę je i zostawiam, aby odciekły.Jeśli pod ręką jest zwykły
twaróg, należy go trzykrotnie zmielić w maszynce do
mięsa. Gotowy
twaróg do wypieków nie wymaga tej obróbki. Oddzielam
żółtka od
białek. Następnie ucieram
żółtka z
cukrem oraz
cukrem waniliowym, aż będą białe. Spokojnie można to zrobić mikserem, nie trzeba bawić się ręcznie. Do utartych
żółtek dodaję
zmielony ser i mieszam. Dodaję
masło,
mąkę ziemniaczaną, wlewam
aromat waniliowy i jeszcze chwilę miksuję, aby składniki stworzyły jednolitą masę. Wrzucam
rodzynki i skórkę z
pomarańczy (można zostawić odrobinę do późniejszej dekoracji).Wstawiam foremki do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i piekę przez około 60-70 minut. Ja lubię, kiedy sernik ma zbrązowiałą skórkę, ale jeśli ktoś woli bledszą, to po mniej więcej 30 minutach można przykryć ciasto folią aluminiową.Po upieczeniu wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam sernik w środku, aby sobie stygł. Podczas pieczenia może się wydawać, że ciasto będzie bardzo wysokie. Po upieczeniu jednak opadnie, bo to w zasadzie sam
ser.Kiedy sernik już jest wystudzony, proponuję przełożyć go z papieru na talerz lub deskę. Przy tym pamiętajcie, że ciasto jest dość miękkie, więc trzeba to zrobić delikatnie, żeby się nie złamało. No i na końcu dekorujemy. Kto czym lubi. Mnie najbardziej smakuje
gorzka czekolada. Do blaszanego kubka wrzucam łyżkę
masła lub
śmietany i 3 kostki
gorzkiej czekolady. Do większego naczynia nalewam gorącej
wody. Kubek wkładam do tego naczynia i tak w kąpieli
wodnej podgrzewam zawartość, mieszając dość intensywnie. Po rozpuszczeniu polewam ciasta. Na zdjęciach było użyte 3
razy tyle
masła i
czekolady – ot, chęć na coś bardziej
czekoladowego ;)I mała uwaga na koniec – numer z taką dekoracją nie przechodzi w przypadku
białej czekolady – zbryla się i zamiast gładkiej
czekolady mamy grudki
cukru.Podobne przepisy
Sernik z
sosem malinowymBabeczki ucieraneCiasto ucierane z
jabłkami i
rodzynkamiTarta-sernikPlacek wielkanocny z
jajami