Wykonanie
Sernik makowy to świetne połączenie sernika z makowcem. Przepis jest bardzo prosty. Sernik trzeba zrobić dzień wcześniej, ponieważ musi się dobrze schłodzić. Przepis zaczerpnięty ze strony kotlet tv, troszkę zmodyfikowany.Składniki (tortownica 23cm):1 kg
sera (trzeba patrzeć na etykietce, żeby był niesłodzony)4
jajka3/4 szklanki
cukru +2 łyżki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowegootarta skórka z całej
pomarańczypół łyżeczki
aromatu waniliowego1 łyżka
mąki ziemniaczanej400g masy makowej z
bakaliami100g
masła200g
ciastek zbożowychPiekarnik nagrzewamy do 120 stopni C - góra-dół.
Ciasteczka kruszymy na drobne kawałki. W niedużym rondelku rozpuszczamy
masło, dodajemy okruszki i mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Formę smarujemy
masłem i obsypujemy niedużą ilością
bułki tartej. Dno wykładamy
ciastkami.Do miski przekładamy
ser, dodajemy 3
jajka, 3/4 szklanki
cukru, otartą skórkę z
pomarańczy,
mąkę ziemniaczaną i
aromat waniliowy. Mieszamy wszystko na niskich obrotach, aż składniki się połączą.Do drugiej miski przekładamy trzy łyżki masy serowej, dodajemy masę
makową,
jajko, 2 łyżki
cukru,
cukier waniliowy i wszystko mieszamy łyżką.Pierwszą do formy przekładamy masę
serową, równamy i na to wykładamy delikatnie masę
makową.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę i 45 minut, aż ciasto zetnie się z wierzchu. Ciasto studzimy na kratce w uchylonym piekarniku, Następnie przekładamy do lodówki i schładzamy przez całą noc.Smacznego!