Wykonanie
Nie darowałbym sobie, gdybym nie zrobiła w tym sezonie sernika z
dynią . Wyszedł lekki, rozpływający się w ustach i przepięknie
pomarańczowy. Jednogłośnie został ogłoszony przez szczęśliwych konsumentów jednym z najlepszych, wymyślonych przeze mnie ciast. Osobiście trudno mi ocenić, gdyż do każdej rzeczy jaką ugotuję mam duży sentyment. Sernik bezapelacyjnie miał w sobie to coś. I to coś sprawiło, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia kawałka, gdyż ciasto zniknęło w bardzo krótkim czasie. No cóż może następnym razem…Spód sernika :200 g
ciastek owsianych70 g
masłaCiastka miksujemy w blenderze, a następnie wsypujemy do miski z rozpuszczonym
masłem. Całość dokładnie mieszamy po czym wykładamy na dno formy.Masa serowa :600 g
sera do sernika350 g musu z dyni (dobrze odciśniętego)120 g
cukru3
jajka3 łyżki
mąki ziemniaczanejSer mieszamy z
cukrem,
jajkami oraz
mąką ziemniaczaną. Na sam koniec dodajemy mus z dyni i ponownie miksujemy tak, by nie było żadnych grudek. Masę wylewamy do formy z uprzednio przygotowanym
spodem z
ciastek. Sernik pieczemy przez 80-85 minut w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni. Gotowe ciasto polewamy
czekoladą.