Wykonanie
Niedawno robiłam aromatyczny, pachnący lemon
curd . Wykorzystałam go jako dodatek do babeczek z
sokiem ananasowym przybranych
bitą śmietaną. Dziś kolejny przepis z dodatkiem tego cudownego przysmaku – kremowy sernik na cienkim spodzie. Lekka puszysta konsystencja słodkiego ciasta świetnie komponuje się z
cytrynowym, słodko-kwaśnym smakiem. Dodatkowo sernik można ozdobić dekoracjami z
czekolady. Mimo cudownego smaku, ciasto okazało się wyjątkowo niefotogeniczne.Kremowy sernik z lemon
curd – przepis:Spód sernika:140 g jasnych
ciasteczek50 g
masłaCiastka miksujemy w blenderze, a następnie wsypujemy do miski z rozpuszczonym
masłem. Całość dokładnie mieszamy po czym wykładamy na dno formy (o średnicy 25 cm).Masa serowa:1000 g
sera do sernika150 g
cukru2
jajka3 łyżki
mąki ziemniaczanej100 g
śmietany kremówki 36%1 łyżka ekstraktu
waniliowego100-120 g lemon
curdSer mieszamy z
cukrem,
jajkami, ekstraktem
waniliowy,
mąką ziemniaczaną oraz
śmietaną kremówką. Przelewamy do formy z przygotowanym
spodem z
ciastek. Sernik pieczemy przez 80-85 minut w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni. Po ostudzeniu smarujemy po wierzchu lemon
curd .