Wykonanie
            Dawno nie było sernika . Postanowiłam to zatem zmienić. Ponieważ miałam jeszcze trochę obłędnego lemon 
curd przygotowałam ciasto z mocną 
cytrynową nutą. W sam raz na chłody i zawieje.1000 g 
sera do serników200 g 
cukru150 ml 
śmietany kremówki 30%150 g lemon 
curd100 g 
płatków migdałowych3 
jajka3 łyżki 
mąki ziemniaczanej2 łyżki ekstraktu 
waniliowegoSer, 
cukier, 
jajka, 
mąkę ziemniaczaną, ekstrakt 
waniliowy i kremówkę wrzucamy do miski po czym całość miksujemy mikserem na gładką masę. Połowę masy przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanej 
masłem, następnie nakładamy warstwę lemon 
curd, którą następnie przykrywamy kolejną warstwą masy serowej. Wierzch sernika posypujemy 
płatkami migdałowymi. Sernik wstawiamy na 65-70 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po 30-40 minutach pieczenia przykrywamy sernik folią aluminiową albo papierem do pieczenia (dzięki temu sernik pozostanie dość jasny).
