Wykonanie
Dawno nie było sernika . Postanowiłam to zatem zmienić. Ponieważ miałam jeszcze trochę obłędnego lemon
curd przygotowałam ciasto z mocną
cytrynową nutą. W sam raz na chłody i zawieje.1000 g
sera do serników200 g
cukru150 ml
śmietany kremówki 30%150 g lemon
curd100 g
płatków migdałowych3
jajka3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki ekstraktu
waniliowegoSer,
cukier,
jajka,
mąkę ziemniaczaną, ekstrakt
waniliowy i kremówkę wrzucamy do miski po czym całość miksujemy mikserem na gładką masę. Połowę masy przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanej
masłem, następnie nakładamy warstwę lemon
curd, którą następnie przykrywamy kolejną warstwą masy serowej. Wierzch sernika posypujemy
płatkami migdałowymi. Sernik wstawiamy na 65-70 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po 30-40 minutach pieczenia przykrywamy sernik folią aluminiową albo papierem do pieczenia (dzięki temu sernik pozostanie dość jasny).