Wykonanie
Czekają mnie kolejne wakacje pełne pracy, ale przynajmniej takiej, którą lubię. W następnym tygodniu będzie się trochę działo na blogu. Ruszy konkurs z nagrodami książkowymi, pojawi się krótka relacja z wyjazdu do Chin (tym razem będzie o jedzeniu).Od piątku 25 lipca do niedzieli 27 lipca będą w Warszawie II Targi Książki Kulinarnej organizowane przez Martę Gessler i Qchnię Artystyczną. Przyświecać im będzie hasło EDUKU-JEMY! Na dziedzińcu Zamku Ujazdowskiego będzie można kupić książki kulinarne, a także wziąć udział w dyskusjach i spotkanich. Ja szczególnie zapraszam w sobotę na prelekcję o kuchniach orientalnych (wstęp wolny).Kuchnia azjatycka dla początkujących i zaawansowanych – spotkanie26 lipca godz. 12:00, Qchnia Artystyczna, Zamek Ujazdowski, ul. Jazdów 2, WarszawaA oto przepis na sernik:500 g
sera do serników70 g + 50 g
cukru170 ml
śmietany kremówki 30%500 g
wiśni2
jajka2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki ekstraktu
waniliowegoSer,
cukier (70 g),
jajka,
mąkę ziemniaczaną, ekstrakt
waniliowy oraz kremówkę wrzucamy do miski po czym całość miksujemy mikserem na gładką masę. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanej
masłem (moja miała średnicę 20 cm). Sernik wstawiamy na 55-70 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po 30-40 minutach pieczenia przykrywamy sernik folią aluminiową albo papierem do pieczenia (dzięki temu sernik pozostanie dość jasny). W międzyczasie myjemy, osuszamy i drylujemy
wiśnie. Tak przygotowane
owoce przesmażamy z
cukrem. Po wyjęciu i ostudzeniu sernika na jego wierzch nakładamy
owoce. Ciasto możemy dodatkowo ozdobić świeżymi liśćmi
ziół.