Wykonanie
            W święta upiekłam 
ciasteczka oraz dwa ciasta. Jednym z nich obowiązkowo musiał być sernik. Znalazłam cudowne, delikatne oraz pachnące 
suszone morele i to one przyozdobiły ciasto.Sernik z 
suszonymi morelami – przepis:1000 g 
sera do serników150 g 
cukru150 ml 
śmietany kremówki 30%200-300 g 
suszonych moreli3 
jajka2 płaskie łyżki 
mąki ziemniaczanej2 łyżki ekstraktu 
waniliowego80 g 
gorzkiej czekoladySer, 
cukier, 
jajka, 
mąkę ziemniaczaną, ekstrakt 
waniliowy oraz kremówkę wrzucamy do miski po czym całość miksujemy mikserem na gładką masę. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanej 
masłem. Na wierzchu układamy pocięte w paski kawałki 
moreli. Sernik wstawiamy na 75-80 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po 30-40 minutach pieczenia przykrywamy sernik folią aluminiową albo papierem do pieczenia (dzięki temu sernik pozostanie dość jasny). Po wyjęciu i ostudzeniu sernika polewamy go roztopioną 
czekoladą. Możemy zrobić to również bezpośrednio przed podaniem.
