Wykonanie
Mus z
mango ostatnio świetnie poprawia mi humor. Najczęściej robię z niego
mango lassi – pyszny aksamitny koktajl. A ponieważ najczęściej kupuję mus w opakowaniach kilogramowych to starcza jeszcze na różne ciasta i desery. Oto jeden z moich ostatnich pomysłów.Sernik z
mango – przepis:700 g
sera do serników250 g
śmietany kremówki300-400 g słodzonego musu z
mango3
jajka50-100 g
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2 łyżki
mąki ziemniaczanejDo miski wrzucamy
ser,
śmietanę,
jajka,
cukier, ekstrakt,
mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy mus z
mango i ponownie mieszamy do uzyskania jednorodnej masy. Masę przelewamy do formy wysmarowanej
masłem (moja miała 26 cm średnicy) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 70-80 minut. Przed podanie możemy polać ciasto odrobiną musu z
mango.