Wykonanie
            Ostatnio często jadałam serniki na 
mieście, więc w końcu postanowiłam upiec coś w domu. Sernik z 
wiśniami świetnie pasuje do 
kawy i na podwieczorek.500 g 
sera do serników90 g 
cukru200 ml 
śmietany kremówki 30%300 g frużeliny wiśniowej (lub 
wiśni w gęstym 
syropie)3 
jajka1 płaska łyżka 
mąki ziemniaczanej2 łyżki ekstraktu 
waniliowegoSer, 
cukier, 
jajka, 
mąkę ziemniaczaną, ekstrakt 
waniliowy oraz kremówkę wrzucamy do miski po czym całość miksujemy mikserem na gładką masę. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanej 
masłem (moja miała średnicę 20 cm). Sernik wstawiamy na 55-70 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po 30-40 minutach pieczenia przykrywamy sernik folią aluminiową albo papierem do pieczenia (dzięki temu sernik pozostanie dość jasny). Po wyjęciu i ostudzeniu sernika na jego wierzch nakładamy 
owoce. Ciasto możemy dodatkowo ozdobić świeżymi liśćmi 
ziół. Sernik najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu (i kilku godzinach spędzonych w lodówce).
