Wykonanie
Ostatnio często jadałam serniki na
mieście, więc w końcu postanowiłam upiec coś w domu. Sernik z
wiśniami świetnie pasuje do
kawy i na podwieczorek.500 g
sera do serników90 g
cukru200 ml
śmietany kremówki 30%300 g frużeliny wiśniowej (lub
wiśni w gęstym
syropie)3
jajka1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki ekstraktu
waniliowegoSer,
cukier,
jajka,
mąkę ziemniaczaną, ekstrakt
waniliowy oraz kremówkę wrzucamy do miski po czym całość miksujemy mikserem na gładką masę. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanej
masłem (moja miała średnicę 20 cm). Sernik wstawiamy na 55-70 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po 30-40 minutach pieczenia przykrywamy sernik folią aluminiową albo papierem do pieczenia (dzięki temu sernik pozostanie dość jasny). Po wyjęciu i ostudzeniu sernika na jego wierzch nakładamy
owoce. Ciasto możemy dodatkowo ozdobić świeżymi liśćmi
ziół. Sernik najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu (i kilku godzinach spędzonych w lodówce).