ßßß
Składniki2 szklanki mąki1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 łyżeczki soli125 g masła1 szklanka cukru1 łyżka cukru waniliowego2 jaja2 łyżki śmietany1 szklanka jabłek0,5 szklanki rodzynekCzas przygotowania: 40 minZaczynam od najbardziej znienawidzonej czynności – wyłożenia keksówki papierem. Jest potwornie śliski, ale jednak dobrze się na nim piecze. Jak przejdę ten etap, to reszta już z górki ;)Obieram jabłka i kroję na kostkę. Biorę wysoką miskę i ucieram miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaję po jednym jajku, cały czas ucierając. Można ręcznie, ale jestem leniem, więc jadę mikserem.Kiedy mam już ładną, żółtą masę, wsypuję mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Ponownie śmigam mikserem, żeby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Na końcu wlewam śmietanę, mieszam wszystko. Wsypuję pokrojone wcześniej jabłka i dodaję rodzynki.Włączam piekarnik i czekam, aż rozgrzeje się do 180 st. C. W międzyczasie przekładam ciasto do keksówki. Piekę je około 30-35 minut, aż zrobi się ładna brązowa, chrupiąca skórka. Daję mu chwilę na wystygnięcie i jem :)Jeśli wolicie inne owoce albo lubicie orzechy lub migdały, posiekajcie je i dodajcie do ciasta.Czasami ciasto trzeba potrzymać w piekarniku nieco dłużej – niby każdy piekarnik taki sam, a jednak w praktyce bywa różnie. Tak więc nie przejmujcie się podanym czasem, sprawdzajcie, czy ciasto się przyrumieniło i jeśli nie, to dajcie mu 5 minut więcej czasu. Smacznego!
Podobne przepisySernik – 2 keksówki
Sernik z sosem malinowym
Piernik przekładany powidłem śliwkowym
Pomarańczowe muffiny
Dwukolorowa babka