Wykonanie
Składniki2 szklanki
mąki1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
soli125 g
masła1 szklanka
cukru1 łyżka
cukru waniliowego2
jaja2 łyżki
śmietany1 szklanka
jabłek0,5 szklanki
rodzynekCzas przygotowania: 40 minZaczynam od najbardziej znienawidzonej czynności – wyłożenia keksówki papierem. Jest potwornie śliski, ale jednak dobrze się na nim piecze. Jak przejdę ten etap, to reszta już z górki ;)Obieram
jabłka i kroję na kostkę. Biorę wysoką miskę i ucieram miękkie
masło z
cukrem i
cukrem waniliowym. Następnie dodaję po jednym
jajku, cały czas ucierając. Można ręcznie, ale jestem leniem, więc
jadę mikserem.Kiedy mam już ładną, żółtą masę, wsypuję
mąkę,
sodę oczyszczoną,
proszek do pieczenia i
sól. Ponownie śmigam mikserem, żeby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Na końcu wlewam
śmietanę, mieszam wszystko. Wsypuję pokrojone wcześniej
jabłka i dodaję
rodzynki.Włączam piekarnik i czekam, aż rozgrzeje się do 180 st. C. W międzyczasie przekładam ciasto do keksówki. Piekę je około 30-35 minut, aż
zrobi się ładna brązowa, chrupiąca skórka.
Daję mu chwilę na wystygnięcie i jem :)Jeśli wolicie inne
owoce albo lubicie
orzechy lub
migdały, posiekajcie je i dodajcie do ciasta.Czasami ciasto trzeba potrzymać w piekarniku nieco dłużej – niby każdy piekarnik taki sam, a jednak w praktyce bywa różnie. Tak więc nie przejmujcie się podanym czasem, sprawdzajcie, czy ciasto się przyrumieniło i jeśli nie, to
dajcie mu 5 minut więcej czasu. Smacznego!
Podobne przepisySernik – 2 keksówki
Sernik z
sosem malinowymPiernik przekładany
powidłem śliwkowymPomarańczowe muffiny
Dwukolorowa babka