Wykonanie
Składniki85 g
masła250 g
mąki135 g
cukru40 g
kakao12 g
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej0,5 łyżeczki
soli1
jajo1 duży kubek
śmietany (330 g) lub
maślanki1 łyżeczka
aromatu pomarańczowego100 g kandyzowanej skórki z
pomarańczyCzas przygotowania: 10 min plus 20 min pieczeniePrzepis na:
Pomarańczowe muffinyPrzychodzi taki dzień w tygodniu, że za człowiekiem chodzi coś słodkiego. Najprościej byłoby wrąbać kawałek
czekolady. Ale wybrałam jednak muffiny. Chwila roboty, jedyne 20 minut pieczenia, za to można się dłużej podelektować :)W muffinach lubię to, że nie trzeba się męczyć z
ciastem. Ot, nieco wymieszać, a w zamian wychodzi cudowne
ciasteczko.
Masło wrzucam do miski i roztapiam (korzystam z płyty ceramicznej, więc na chwilę stawiam miskę na niej i sprawa załatwiona – jeśli macie w domu kuchenkę gazową,
dajcie miskę do gorącej
wody, też zadziała). Dodaję
mąkę,
cukier,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól. Wbijam
jajko, wlewam
śmietanę i mieszam.
Śmietana – ja używam 12% i w zasadzie tutaj powinna być
maślanka, ale nie miałam akurat, więc
śmietana dzielnie ją zastąpiła. Jeszcze
aromat pomarańczowy i kandyzowana skórka z
pomarańczy. Szybciutkie mieszanie.Nastawiam piekarnik na 190 st. C. Do formy wkładam papiloty i nakładam do nich ciasto. Przy papilotach 7×3,5 cm wychodzi 12 sztuk naprawdę dużych muffinek. Piekę 20 minut, następnie wyjmuję formę, zostawiam, aby trochę przestygły i jem, zanim rodzina nęcona zapachem mnie ubiegnie ;) Smacznego!
Podobne przepisy
MurzynekRed Velvet
Piernik przekładany
powidłem śliwkowymCiasto ucierane z
jabłkami i
rodzynkamiLekkie ciasto z
truskawkami