ßßß
Składniki85 g masła250 g mąki135 g cukru40 g kakao12 g proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej0,5 łyżeczki soli1 jajo1 duży kubek śmietany (330 g) lub maślanki1 łyżeczka aromatu pomarańczowego100 g kandyzowanej skórki z pomarańczyCzas przygotowania: 10 min plus 20 min pieczeniePrzepis na: Pomarańczowe muffinyPrzychodzi taki dzień w tygodniu, że za człowiekiem chodzi coś słodkiego. Najprościej byłoby wrąbać kawałek czekolady. Ale wybrałam jednak muffiny. Chwila roboty, jedyne 20 minut pieczenia, za to można się dłużej podelektować :)W muffinach lubię to, że nie trzeba się męczyć z ciastem. Ot, nieco wymieszać, a w zamian wychodzi cudowne ciasteczko.Masło wrzucam do miski i roztapiam (korzystam z płyty ceramicznej, więc na chwilę stawiam miskę na niej i sprawa załatwiona – jeśli macie w domu kuchenkę gazową, dajcie miskę do gorącej wody, też zadziała). Dodaję mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól. Wbijam jajko, wlewam śmietanę i mieszam. Śmietana – ja używam 12% i w zasadzie tutaj powinna być maślanka, ale nie miałam akurat, więc śmietana dzielnie ją zastąpiła. Jeszcze aromat pomarańczowy i kandyzowana skórka z pomarańczy. Szybciutkie mieszanie.Nastawiam piekarnik na 190 st. C. Do formy wkładam papiloty i nakładam do nich ciasto. Przy papilotach 7×3,5 cm wychodzi 12 sztuk naprawdę dużych muffinek. Piekę 20 minut, następnie wyjmuję formę, zostawiam, aby trochę przestygły i jem, zanim rodzina nęcona zapachem mnie ubiegnie ;) Smacznego!

Podobne przepisy
MurzynekRed Velvet
Piernik przekładany powidłem śliwkowymCiasto ucierane z jabłkami i rodzynkami
Lekkie ciasto z truskawkami