Wykonanie
Będziesz potrzebować:2 3/4 szklanki
mąki1 szklanka
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli4
jajka1 1/2 szklanki
cukru1/3 szklanki
śmietany 18 % lub
maślankiok 3 łyżki
masła,rozpuszczonego
olej do smażeniaDo dużej miski wsyp
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
sól i wymieszaj.W mniejszej połącz ze sobą
masło,
śmietanę,
cukier i
jajka.Połącz ze sobą mokre i suche składniki.Wyrobione ciasto
owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.Po tym czasie ciasto wyłóż na oprószoną
mąką stolnicę i rozwałkuj ciasto na cienki placek.Kieliszkiem wycinamy krążki.Pączusie smażymy na rozgrzanym
oleju,przez około 1 minutę z każdej strony.Usmażone pączusie odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane pączusie możesz polukrować,posypać
cukrem pudrem lub tak jak ja pozostawić je bez niczego. Dla mnie są wystarczająco słodkie bez lukru itp.Smacznego !