ßßß
Składniki:200 g cukru- niepełna szklanka2 jaja250 g mąki- ok. 1,5 szklanki100 ml oleju200 ml kwaśnej śmietany 18-proc.łyżeczka cukru waniliowegołyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli3 łodygi rabarbarukruszonka:25 g stopionego masła (1/10 kostki)2 łyżki cukru2 łyżki mąkiNajlepiej jak wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej. I tradycyjnie już: w jednej misce mieszamy składniki mokre: śmietanę, olej, roztrzepane jajka; w drugim naczyniu łączymy składniki suche: przesiana mąką, proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier waniliowy. Następnie wsypujemy składniki suche do mokrych i mieszamy szpatułką krótko, tylko do połączenia składników. Do tego dosypujemy rabarbar pokrojony w kostkę (można go wcześniej obtoczyć w bułce tartej, ale nie jest to konieczne). Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.Polecam także wersję rabarbarowo-truskawkową- równie pyszna:) Owoców daje na tzw. oko, ale mniej więcej 1,5 łodygi rabarbaru i 2 garści truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki. Dodając truskawki możemy zmniejszyć ilość cukru, np do 170 g.Uważam, że wersja ze śmietaną jest najlepsza, ale kiedy jej nie mamy lub mamy za mało możemy zastąpić ją mlekiem lub jogurtem naturalnym.smacznego!