Wykonanie
Dziś polecam muffiny z
rabarbarem. Przyznam, że jedne z naszych ulubionych. I jak to zwykle bywa przy owocach sezonowych wszystko pysznie, tylko szkoda, że tak krótko. Dlatego też korzystajmy
póki jest sezon na
rabarbar.
Składniki:200 g
cukru- niepełna szklanka2
jaja250 g
mąki- ok. 1,5 szklanki100 ml
oleju200 ml kwaśnej
śmietany 18-proc.łyżeczka
cukru waniliowegołyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli3 łodygi
rabarbarukruszonka:25 g stopionego
masła (1/10 kostki)2 łyżki
cukru2 łyżki
mąkiNajlepiej jak wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej. I tradycyjnie już: w jednej misce mieszamy składniki mokre:
śmietanę,
olej, roztrzepane
jajka; w drugim naczyniu łączymy składniki suche: przesiana
mąką,
proszek do pieczenia,
sól,
cukier,
cukier waniliowy. Następnie wsypujemy składniki suche do mokrych i mieszamy szpatułką krótko, tylko do połączenia składników. Do tego dosypujemy
rabarbar pokrojony w kostkę (można go wcześniej obtoczyć w
bułce tartej, ale nie jest to konieczne). Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.Polecam także wersję
rabarbarowo-
truskawkową- równie pyszna:)
Owoców daje na tzw. oko, ale mniej więcej 1,5 łodygi
rabarbaru i 2 garści
truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki. Dodając
truskawki możemy zmniejszyć ilość
cukru, np do 170 g.Uważam, że wersja ze
śmietaną jest najlepsza, ale kiedy jej nie mamy lub mamy za mało możemy zastąpić ją
mlekiem lub
jogurtem naturalnym.smacznego!