ßßß
Maślankowe ciasto z rabarbaremSkładniki na formę 35x25 cmCiasto:1 szklanka maślanki¾ szklanki cukru2 ½ szklanki mąki3 jajka3 łyżeczki proszku do pieczenia½ szklanki oleju1 cukier waniliowyKruszonka:50g masła50g cukru70g mąkiszczypta soliDodatkowo400g rabarbaru3-4 łyżki cukruRabarbar obrać, pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z cukrem i odstawić.Jajka zmiksować z cukrem, następnie dodać płynne składniki, a na koniec mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Przygotować kruszonkę. Cukier wymieszać z mąką i solą. Dodać masło w małych kawałkach i wygniatać, aż zrobi się kruszonka.Rabarbar odsączyć z nadmiaru soku i wyłożyć na ciasto, a następnie posypać go kruszonką.Piec w temperaturze 175°C, przez około 30-40 minut.