Wykonanie
Gdy po raz pierwszy, baaardzo dawno temu ;) , spróbowałam przepysznego ciasta ‘dżemowego’ u mojej chrzestnej (która nota
bene świetnie gotuje i piecze), natychmiast zajęło ono jedno z pierwszych miejsc w rankingu tych ulubionych. Szczęśliwym trafem okazało się, że i mojemu mężowi przypadło ono do gustu ;) Jedyny problem tkwił w
fakcie, iż często – jak w większości wypieków z
mlekiem u mnie – pojawiał w nim zakalec. Mniejszy lub większy, a jednak praktycznie zawsze obecny. Po pewnym czasie więc straciłam cierpliwość i piekłam ’dżemowca’ coraz rzadziej. Do czasu, gdy postanowiłam zamienić
mleko na kwaśną
śmietanę lub
jogurt. Nie wiem, czy faktycznie ma to coś wspólnego ze
śmietaną, czy też to tylko fakt, iż z
mlekiem się nie lubimy ;) jednak najważniejsze, że ciasto jest takie, jak być powinno : lekko wilgotne, delikatne i aromatyczne, najlepsze na drugi dzień. Znika chyba najszybciej z wszystkich domowych wypieków. Nie jest zbyt słodkie, więc amatorzy słodszych wypieków mogą zwiększyć ilość
cukru. A jeśli chcemy by ciasto było bardziej wilgotne, wystarczy dodać nieco więcej powideł i
śmietany.
(keksówka ok. 11 x 30cm)150 g
masła¾ szklanki
cukru2
jajka230 g
powideł śliwkowych180 g kwaśnej
śmietany300 g
mąki½ łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1 łyżka
kakao1,5 łyżeczki
przyprawy do piernika
Masło ucieramy z
cukrem do białości, następnie dodajemy po jednym
jajku dalej ucierając. Gdy masa jest jednolita i puszysta dodajemy powidła oraz połowę
mąki wymieszanej z proszkiem,
sodą i
przyprawami; po chwili dodajemy
śmietanę i resztę
mąki. Mieszamy dokładnie, lecz nie za długo. Wlewamy ciasto do natłuszczonej lub wyłożonej papierem foremki i pieczemy ok. 50 minut w 180°.Smacznego!EDYCJADla zainteresowanych – dodatkowe przepisy w komentarzach poniżej.