Wykonanie
Upiekłam ciasto na długi weekend w sobotę wieczór, teraz mamy niedzielę popołudniu a z ciasta zostały tylko okruchy :-) Więc znowu będzie trzeba coś upiec żeby było na poniedziałek. U mnie to wszystko musiałoby
mieć zęby, żeby się utrzymało na dłużej. Najważniejsze, że smakuje i że nie piekę tego na marne. Prawda? :-)składniki:-125g
masła- 3
jajka- 200g
cukru- 200ml kwaśnej
śmietany- 300g
mąki- łyżeczka
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
sody- 2
banany- 2 łyżki
kakaosposób wykonania:Podgrzej piekarnik do temperatury 175stopni. Rozpuść w rondelku
masło. Ubij
jajka z
cukrem na puszystą masę. Wmieszaj
masło śmietanę, a następnie
mąkę połączoną z
proszkiem do pieczenia i
sodą. Rozdziel ciasto do dwóch misek. Obierz i rozgnieć
banany. Do jednej miski wmieszaj rozgniecione
banany, a do drugiej części ciasta
kakao. Natłuść formę (silikonowej nie trzeba) o pojemności ok 1 1/2l i wysyp ją
bułką tartą. Wlewaj do formy na zmianę ciasto
czekoladowe i
bananowe, a
potem lekko przemieszaj masy widelcem. Piecz ciasto na dolnym poziomie piekarnika przez mniej więcej godzinę. Pozostaw do przestygnięcia w formie, a następnie wyjmij na metalową kratkę i poczekaj do całkowitego ostygnięcia. Smacznego