Wykonanie
Przepyszne ucierane ciasto :) Szybko się je robi i jeszcze szybciej zjada :) Trudno opisać cudowny aromat pieczonych
jabłek i
cynamonu jaki unosi sie jeszcze długo po jego upieczeniu.Przepis znaleziony na blogu Śladami Słodkiej Babeczki dostosowałam do wymiarów blachy 33x22. Polecam Wam baaardzo :)Składniki:3 i 3/4 szkl
mąki4
jajka3/4 szkl
cukru3 łyżeczki esencji waniliowej3 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1-1i1/4 szkl
śmietany kwaśnej (zastąpiłam
maślanką)190g roztopionego
masłaDodatkowo:4-5
jabłek ( pokrojone na drobne kawałki)2-3 łyżki
cukru brązowego (w zależności od
jabłek)2-2,5 łyżeczki
cynamonu (nie za dużo, ja dałam trochę więcej bo opróżniłam torebkę i za ciemne
jabłka wyszły ;)
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda i pokroic na kawałeczki. Wymieszać je z
cukrem i
cynamonem.
Jajka ubić z
cukrem na puszysta masę. Do ubitych wlewać powoli roztopione i wystudzone
masło cały czas miksując. Następnie dodać
śmietanę (lub
maślankę), kilka kropli
aromatu waniliowego i dalej miksować. Na koniec dodajemy
mąkę,
sól i
proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Formę 33 x 22 wyłożyć papierem. Wylać do niej ciasto. Na wierzchu wyłożyć
jabłka z
cynamonem i
cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min w temp. 180 stopni do tzw suchego patyczka. Ostudzić. Można posypać
cukrem pudrem. Smacznego :)