Dziś dzień jabłka. A to moja propozycja, która pochodzi z Food Lovers "Bread & Muffins".Uwielbiam ten zapach, który rozchodzi się podczas pieczenia. Oczywiście muffinki zawdzięczają to cynamonowi. W smaku wyszły dobre, bo jak połączenie jabłek i cynamonu może nie smakować?W oryginalnym przepisie trzeba dodać łyżkę mieszanki przypraw (w domyśle korzennych), które zastąpiłam cynamonem i imbirem, dodając jeszcze cukier z wanilią.Składniki:50 g masła2 jabłka225 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia75 g brązowego cukru1 1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki imbiru2 łyżeczki cukru z wanilią1 jajko150 ml kwaśnej śmietany (ja użyłam maślanki)50 g pestek słonecznika2 łyżki cukru demeraraRozpuść masło. Jabłka obierz i pokrój w małą kostkę.Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wmieszaj cukier, cukier z wanilią, cynamon i imbir. Następnie dodaj jabłka.Jajka, śmietanę (maślankę) i rozpuszczone masło wymieszaj w dzbanku przy pomocy widelca. Wlej do mąki i mieszaj przez kilka sekund. Składniki mają się tylko lekko połączyć.Nakładaj do blaszki na muffiny wyłożonej papilotkami. Posyp słonecznikiem i cukrem demerara (ja o cukrze zapomniałam).Piecz 15 - 20 minut w 190 stopniach (ja piekłam 25 minut).Pozostaw do ostygnięcia na kratce.