Wykonanie
To ciasto polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, ale może warto wypróbować wcześniej czy będzie nam odpowiadać ?Składniki :30 dag
masła3
jajka1 szklanka
cukru4 szklanki
mąki3 łyżki
oleju5 łyżek gęstej, tłustej
śmietanymałe opakowanie
proszku do pieczenia,
sólkonfitura porzeczkowa lub przesmażone
jabłkaPrzygotowanie :
Mąkę zmieszać z
proszkiem do pieczeniaCukier utrzeć z całymi
jajkamiDo masy jajeczno-cukrowej dodać
mąkę z proszkiem- utrzećDołożyć
śmietanę olej,
potem miękkie
masło i wszystko zagnieść w formę wałkaCiasto podzielić na 2 części, mniejszą i większąWiększą rozwałkować i wyłożyć foremkę wyścieloną papierem do pieczenia ciasto, ma wystawać po brzegach foremkiNa to wyłożyć słoik powideł
porzeczkowych lub przesmażone
jabłka, przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta, skleić brzegi ciastaPiec w temp. 170 *C przez 55- 60 min.
Ciasto piekłam w foremce 32 x 25 cm, ale byłoby lepiej zrobić je w większej, wtedy spodnia warstwa byłaby cieńsza.
Zamiast powideł z
czarnej porzeczki dałam do ciasta przesmażone
jabłka do których wmieszałam drobno pokrojone świeże, obrane, duże
jabłko.