ßßß Cookit - przepis na Sernik wiedeński z polewą czekoladowa

Sernik wiedeński z polewą czekoladowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
ser mielony 1 kilogramów
masło 120 gramów
cukier 1,75 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
rodzynki 150 gramów
polewa czekoladowa 1 sztuk
jajka 7 sztuk
Wykonanie:
Mikserem utrzeć ser z masłem. Oddzielnie utrzeć żółtka z cukrem do białości i razem z mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia oraz wymoczonymi, osaczonymi rodzynkami dodać do masy serowej. Delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywno (pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru), przełożyć do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec ok. 55 minut w 180 stopniach. Jeśli sernik zbytnio się rumieni, to przykryć go folią aluminiowa. Po wyłączeniu piekarnika zostawić sernik w środku jeszcze na 10 minut, przy uchylonych drzwiczkach. Zimny sernik oblać polewa czekoladowa, przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8912/Sernik-wiedenski-z-polewa-czekoladowa