ßßß
Składnikiciasto:2 szklanki mąki0,5 szklanki cukru150 g masła5 żółtek1 łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki kwaśnej śmietany (12%)masa kokosowa:5 białek0,5 szklanki cukru150 g wiórków kokosowych1 łyżka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 słoiczek powideł śliwkowych5 dag rodzynekCzas przygotowania: 15 min plus 50 min pieczenieZapraszam dziś na lekkie ciasto kokosowo-śliwkowe. Taki powiew egzotyki i polskie powidła. Ciasto trochę z przypadku, ale znika na tyle szybko, że mogę śmiało powiedzieć: jest pyszne.Kiedy zabrałam się za przygotowanie ciasta, okazało się, że masło siedzi głęboko w zamrażalniku, no i muszę użyć czegoś innego. No i margaryna w zastępstwie okazała się w sam raz. Dziś wszystko w pośpiechu, więc wszystkie składniki ciasta wrzucam jednocześnie do miski, mieszam je łyżką (margaryna bardzo miękka, więc nie ma z tym kłopotu). Formę (tak na oko 20×30 cm) smaruję margaryną i wysypuję bułką tartą. Wykładam ciasto, starając się zrobić w miarę równą warstwę (ale jeśli są niewielkie różnice terenu, nie martwię się).Na warstwę ciasta wykładam warstwę powideł.Włączam piekarnik na 180 st. C.Teraz masa kokosowa. Ubijam na sztywno białka z cukrem. Następnie dodaję wiórki kokosowe, delikatnie mieszając całość. Jeszcze mąka pszenna, ziemniaczana i można wstawiać blachę do piekarnika. Ciasto piecze się około 50 min. Plus minus 5 minut. Smacznego!

Podobne przepisy
Piernik przekładany powidłem śliwkowym
Sernik z borówką amerykańską i poziomkamiSernik – 2 keksówki
Bardzo cytrynowe ciasto z poziomkamiKokosanki