Wykonanie
Składnikiciasto:2 szklanki
mąki0,5 szklanki
cukru150 g
masła5
żółtek1 łyżeczka
proszku do pieczenia4 łyżki kwaśnej
śmietany (12%)masa kokosowa:5
białek0,5 szklanki
cukru150 g
wiórków kokosowych1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 słoiczek
powideł śliwkowych5 dag
rodzynekCzas przygotowania: 15 min plus 50 min pieczenieZapraszam dziś na lekkie ciasto
kokosowo-
śliwkowe. Taki powiew egzotyki i polskie powidła. Ciasto trochę z przypadku, ale znika na tyle szybko, że
mogę śmiało powiedzieć: jest pyszne.Kiedy zabrałam się za przygotowanie ciasta, okazało się, że
masło siedzi głęboko w zamrażalniku, no i muszę użyć czegoś innego. No i
margaryna w zastępstwie okazała się w sam raz. Dziś wszystko w pośpiechu, więc wszystkie składniki ciasta wrzucam jednocześnie do miski, mieszam je łyżką (
margaryna bardzo miękka, więc nie ma z tym kłopotu). Formę (tak na oko 20×30 cm) smaruję
margaryną i wysypuję
bułką tartą. Wykładam ciasto, starając się zrobić w miarę równą warstwę (ale jeśli są niewielkie różnice terenu, nie martwię się).Na warstwę ciasta wykładam warstwę powideł.Włączam piekarnik na 180 st. C.Teraz masa kokosowa. Ubijam na sztywno
białka z
cukrem. Następnie dodaję
wiórki kokosowe, delikatnie mieszając całość. Jeszcze
mąka pszenna, ziemniaczana i można wstawiać blachę do piekarnika. Ciasto piecze się około 50 min. Plus minus 5 minut. Smacznego!
Podobne przepisy
Piernik przekładany
powidłem śliwkowymSernik z
borówką amerykańską i
poziomkamiSernik – 2 keksówki
Bardzo
cytrynowe ciasto z
poziomkamiKokosanki