Kolejne po " torcie egipskim " bardzo znane ciasto w blogosferze. W końcu postanowiłam spróbować i ja :) Reklamowane jako sernik bez sera...Na to że to sernik bym się nie nabrała, ale było bardzo smaczne. Dla wielbicieli kokosu, śmietankowych i sernikowych smaków :) A Wy już próbowaliście?Styropianciasto:3 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki cukru pudru5 żółtek2 łyżeczki proszku do pieczenia250 g masła lub margarynysłoiczek dżemu ( najlepiej coś kwaskowatego- dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe albo inne)masa:1 litr kwaśnej śmietany 18 %200 g wiórków kokosowych5 białek1 szklanka cukru2 budynie śmietankowe1 łyżka mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaZ podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na spódblachy o wymiarach 37x23 cm i posmarować dżemem. Drugą częśćwłożyć do lodówki lub zamrażarki na około 30 minut.Przygotować masę: białka ubić z cukrem, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Wymieszać.Wyłożyć na ciasto posmarowane dżemem. Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach drugą częśćciasta. Piec ok. 50 min (u mnie godzina) w temperaturze 180 °C. Studzić ciasto ok. 3 godzin.Smacznego!