ßßß Cookit - przepis na KREM MALINOWY raspberry curd

KREM MALINOWY raspberry curd

nazwa

Wykonanie

KREM MALINOWY raspberry curd to nie tylko pyszny dodatek do pieczywa, ale i wspaniały składnik mas tortowych lub deserów. Najlepszy ze świeżych owoców, ale gdy zabezpieczymy się na zimę w przecier malinowy, możemy się nim delektować również i zimową porą. Polecam!
Składniki :
600 - 700g malin (ok. 600 ml soku)
1 cytryna ( ok. 50 ml soku)
200 g masła
2 szklanki cukru
4 jajka
2 żółtka
Wykonanie :
Maliny płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody. Miksujemy i przecieramy przez gęste sitko. Do garnka o grubym dnie wkładamy masło, stawiamy na płytce i ogrzewamy na małym ogniu. Gdy masło rozpuści się, uruchamiamy końcówki miksujące robota ręcznego (średnia prędkość) i wlewamy cienkim strumieniem sok z cytryny przelany przez gęste sitko, a następnie przecier malinowy.
Po upływie 2 minut wsypujemy porcjami cukier nie przerywając miksowania, a gdy się rozpuści (po ok. 2 minutach) wlewamy cienkim strumieniem zmiksowane wcześniej jajka z żółtkami i miksujemy jeszcze ok.1 minuty.
Odstawiamy miksowanie mechaniczne i dalej często mieszamy (np. dużą łyżką) ok. 20 minut (krem powinien zgęstnieć i uzyskać konsystencje kisielu).
Garnek z kremem odstawiamy do ostudzenia. Jeżeli uznamy, że krem nawet po schłodzeniu w lodówce będzie za rzadki ponownie ogrzewamy 10 - 20 minut. Przecieramy ewentualnie przez sitko jeszcze ciepły, bo później jest bardzo trudno przecierać. Krem przekładamy do słoiczka, zamykamy i wstawiamy do lodówki.
Krem zaraz po przygotowaniu może wydawać sie zbyt słodki, ale po schłodzeniu w lodówce i "przegryzieniu się" składników nabiera pysznego, słodko-winnego smaku i malinowego aromatu. Tak schłodzony znacznie gęstnieje.
Krem możemy przechowywać w lodówce ponad tydzień, ale u smakoszy tego specyjału z pewnością tyle nie postoi.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2014/09/KREM-MALINOWY-raspberry-curd.html